A kertészeti és erdészeti termékeket gyártó svéd cégcsoport, a Husqvarna évek óta fejleszti a robotfűnyíró-technológiáját. Magyarországon pár órája mutatták be a cég eddigi legnagyobb teljesítményű készülékét, a CEORATM robotfűnyírót a Groupama Arénában.

A stadionban azonnal munkára is fogták a robotot és mindössze 45 perc alatt lenyírta az aréna félpályáját, ráadásul először vágta le a gyepet egy robot.

A robotot és mindössze 45 perc alatt lenyírta az aréna félpályáját

A robotot és mindössze 45 perc alatt lenyírta az aréna félpályáját – Fotó: Agroinform

A Husqvarna évek óta fejleszti a robotfűnyíró-technológiáját

A Husqvarna évek óta fejleszti a robotfűnyíró-technológiáját – Fotó: Agroinform

A CEORATM speciális nagyfelületű robot, amely akár 75 ezer m2-es területet is tud kezelni.

A gyári specifikáció szerint a robotfűnyíró hosszú élettartama és alacsony karbantartási ideje csökkenti a hulladéktermelést, az automatizált rendszer pedig optimalizálja az energiafelhasználást.

A robotfűnyíró mobil applikációval távolról irányítható és az appon keresztül nyírási mintázatok választhatók, valamint valós időben követhető a működés.

Az EPOS vezeték nélküli műholdas rendszerrel gyártott robotfűnyíró határolóvezeték nélkül működik

Az EPOS vezeték nélküli műholdas rendszerrel gyártott robotfűnyíró határolóvezeték nélkül működik – Fotó: Agroinform

A robotfűnyíró 226 m2/óra és 1800 m2/óra vágási kapacitással bír és az EPOS vezeték nélküli műholdas rendszerrel ellátott, tehát határolóvezeték nélkül működik. Így alkalmas nagyobb kertek, sportpályák, parkok és közterületek karbantartására.

A cégnek olyan gépei is vannak, amelyek akár 70 százalékos lejtőn is tudnak dolgozni, tehát mezőgazdasági munkák során is alkalmazhatók.


A Husqvarna saját robotfűnyíró kínálatának, az Automower családnak az értékesítése Magyarországon az évek során folyamatosan emelkedett, az elmúlt két évben pedig rendkívül gyors ütemű növekedés volt tapasztalható. Az ebből a termékkategóriából származó bevételek hat év alatt több mint tízszeresére emelkedtek és 2023-ban elérték az 1,7 milliárd forintot (2017-ben 170 millió forint értékben adott el a vállalat). 2023-ban közel 2300 darab robotfűnyíró talált gazdára itthon, idén pedig több mint 3000 darabot terveznek eladni – derül ki a cég sajtóközleményéből.