Több mint ezer rendőr vett részt az ország legnagyobb élelmiszer-hamisítási ügyének feltárásában, azt követően, hogy az USA, az EU, valamint Kína nyomozásra szólította fel a Brazil hatóságokat – írja a Syngenta blog. Március derekán aztán kiderült, hogy sok húsüzemben megvesztegették a mezőgazdasági tárca minőségellenőreit, és romlott húst bocsátottak ki friss gyanánt. Emellett a gyanúsítottak savat használtak, hogy a romlott hús olyan legyen, mint a friss, és az is rendszeres volt, hogy a gyengébb minőségű termékekre kiváló minősítést adtak az ellenőrök.
Sok brazil húsüzemben megvesztegették a minőségellenőröket – fotó: blog.syngenta.hu
A liszterózis főként szennyezett élelmiszerek útján terjed. Hányást, hasmenést, influenzaszerű tüneteket okoz, egyes esetekben pedig agyhártyagyulladást. Nagyon súlyos formája is létezik, ám viszonylag ritka betegség. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint az iparilag fejlett országokban egymillió lakosból évente 0,1-10 ember betegszik meg liszteriózisban, ami a súlyos esetek 20-30 százalékában halált okoz.
Magyarországon évente 10-20 esetet diagnosztizálnak, de a valódi fertőzések száma ennél jóval magasabb lehet, ugyanis nem minden esetben derül ki – főként az enyhébb lefolyású betegség esetén –, hogy milyen kórokozó áll a háttérben. A fertőzött élelmiszer fogyasztása az egészséges, megfelelően működő immunrendszerrel rendelkező emberek esetében tünetmentes vagy csupán enyhe tünetekkel jár.
A liszteriózis fertőzött élelmiszerek fogyasztása révén alakul ki. A leggyakrabban szennyezett élelmiszerek a lágy sajtok (pl. brie, camembert, feta). A zöldségek a trágyázás miatt lehetnek szennyezettek, az állati eredetű élelmiszerek (hús, tejtermékek) pedig a hordozó állat bélcsatornájának fertőzöttsége miatt.