Még nincs egy hete, hogy szeptember 23­-án megérkezett a csillagászati ősz. Ha a langyos, szinte nyáriasan meleg idő sokáig elhúzódott, akkor őseink hosszan tartó télre, későn érkező tavaszra számítottak. A hulló makk és a csapadékszegény ősz azt sugallta, hogy télen, különösen decemberben bőséges havazás várható.Számolták a Vencel napja előtti fagyos éjszakákat, mert ez a szám megegyezett a május elseje (Jakab nap) után várható fagyos napok számával. A Vencel napi eső megosztotta a megfigyelőket: ahol örültek neki, ott az esőtől remélték a meleg, napfényes tavaszt, máshol viszont a száraz Vencel­ napot tartották jó előjelnek.

Szent Vencel napján a tállyai templomban

Szent Vencel szobra vigyázza a Vencel teret Prágában

Szent Vencel, Csehország nemzeti királya vértanúhalált halt, mert a kereszténység megszilárdítása és a nyugati világ felé irányuló törekvéseit öccse és az őt támogató körök 929-­ben nem tartották időszerűnek. A latin tanulmányokban is jártas, a zsoltárokat könyv nélkül idéző Vencel maga gondozta a betegeket, virrasztott értük. Nem ódzkodott a mezőgazdasági feladatoktól: az oltáriszentséget képező ostya és bor előállításában, a búza aratásától, cséplésétől és őrlésétől kezdve a szőlő szüreteléséig, préseléséig személyesen vette ki részét. A szőlőhegyek és a vincellérek védőszentjeként tisztelt Szent Vencel napjáról első ízben a XI. századból származó, a Nyitrai vár Püspöki Múzeumában őrzött, a középkori iratokra jellemző módon iniciálékkal díszített evangélium emlékezik meg.

Tiszteletének emlékei a Kárpát­-medence észak-­nyugati tájain találhatóak. 1208­-ban védőszentjének választotta Gyanafalva, bár az ott épült templom azóta megsemmisült. A középkorban kápolnát kapott Selmecbányán, patrónusként tisztelték Kőhalmon. Nevét Viszló község őrzi (Borsod­-Abaúj­-Zemplén megye).Szent Vencel vértanúhalálát a mai napig megtisztelik a Tokaji történelmi borvidék részeként 2002-­ben a Világörökséggé nyilvánított Tállya község szőlősgazdái. Az idei (2015­-ös) ünnepség programjai között a zarándoklatot tevő hívők és más érdeklődők számára katolikus ünnepi szentmise, a szüret, a kőbánya megtekintése és az elmaradhatatlan borkóstolás szerepel.

Szent Vencel napján a tállyai templomban

Szent Vencel napján a tállyai templomban

Gasztronómiai és zenei események színesítik a szőlős Vencel­ napi búcsút, és ez az elnevezés máris sokat elmond arról, hogy régen hogyan zajlott ez a nap. A búcsú ugyanis legalább kétszáz éves múltra tekinthet vissza, ugyanis a XVIII. század közepén jött létre Tállyán a Fáklyás Egyesület, mely a dokumentumok szerint már a XIX. század eleje óta megemlékezik a falu védőszentjeként tisztelt Vencelről. Ez az a nap, amikor a misére fáklyákkal és gyertyákkal érkező szőlősgazdák a Vencel mellékoltárát, a szent festményét, a szobrokat, de még a feszületet is szőlőfürtökkel, leveles venyigékkel és más virágokkal borítják, és az oltárra elhelyezik a misebornak szánt borokat.