A MA-HAL tagszervezetei több mint 50 településen közel 80 db halárusító ponton árusítanak friss édesvízi halfajokat a Karácsony előtti héten. A térkép elérhető ezen a linken.

Magyarországon Karácsonykor hagyományosan a legnépszerűbb a ponty, a teljes fogyasztás mintegy 65-75%-át adja, de sokan keresik az év végi ünnepekre a hazai szürke, illetve afrikai harcsát is. Emellett népszerűek az apróhalak – kárász, keszeg, illetve a busa és az amur is, főleg feldolgozott, tisztított szelet és filé formában. Ilyenkor kerül a pultra az évközben kevésbé fogyasztott süllő és a pisztráng nagy része is.

hal

Az éves halfogyasztás fogyasztás mintegy 65-75%-át a karácsonyi időszak adja – fotó: Balázs Attillla/MTI

Az év végén fogy el Magyarországon az éves halfogyasztás körülbelül 30-35 százaléka. Biztató, hogy folyamatosan nő a hazai halfogyasztás, ami jelenleg 6,7 kg/fő/év. Ez a 90-es években még 2 kg/fő/év volt. A változás szembetűnő, de még így is nagy elmaradásban vagyunk az EU átlagtól, ami 25 kg/fő/év.

Köztudott, hogy a halhús fogyasztása pozitív élettani hatással bír. A hal könnyen emészthető, magas fehérje tartalmú vitaminokban gazdag táplálék, a nemzetközi statisztikák is alátámasztják. A nagy halfogyasztó országok lakói között jóval kevesebb a szív- és érrendszeri betegséggel küzdő.