A legfrissebb hírek szerint vasárnap újabb négy, ukrán terménnyel megrakott hajó indult el Odessza és Csornomorszk kikötőjéből.

A Kínába, Törökországba és Olaszországba tartó teherhajók rakománya közel 170 ezer tonnányi gabona és napraforgóolaj.

Az MTI az Agi olasz hírügynökség nyomán azt írja, hogy a Mustafa Necati nevű hajó a pugliai Monopoli kikötőjében köt ki hatezer tonna napraforgóolajjal. A Coldiretti termelői szövetség adataira hivatkozva pedig azt írják, hogy az ukrajnai háború kirobbanása óta a napraforgóolaj ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 66 százalékkal. Ráadásul tavaly Olaszország az éves napraforgóolaj-importjának 46 százaléka (260 millió kilogramm) Ukrajnából érkezett.

Vasárnap délután újabb üres teherhajó érkezett Csornomorszkba készen arra, hogy az exportra szánt, eddig az orosz-ukrán háború miatt kikötőben ragadt gabonával megrakodják.

Hétfőn el is indult két újabb teherhajó: a Sacura nevű hajó Pivdennyi kikötőjéből 11 ezer tonna szójababot szállít Olaszországba, az Arizona nevű hajó pedig Hronomorszkból visz 48,5 ezer tonna kukoricát a török Iskenderun kikötőbe.

A mai hajókkal együtt, az elmúlt héten eddig 10 teherhajó hagyta el ukrán kikötőket és működőképesnek tűnik a Törökország és az ENSZ által tető alá hozott megállapodás: Oroszország beleegyezett, hogy nem veszi célba a tranzithajókat, míg Ukrajna átvezeti a hajókat az aknázott vizeken. A 120 napos megállapodást mindkét fél egyetértésével meg lehet majd hosszabítani.

Az elmúlt hét eseményei alapján egyre valószínűbb, hogy Ukrajna valóban képes lesz havi 3 millió tonna mezőgazdasági árut exportálni.

Indexkép: Shutterstock