Rengeteg lánglovag - sikeres mentés

A Banai Önkéntes Tűzoltók tűzoltók ma délután egy órakor kaptak riasztást, mely szerint a Nagyigmándon, a Burgert Róbert Agrár-ipari parkban található Cornmill Kft. tulajdonában álló szárító kigyulladt. A szárítóban az egység kiérkezésekor nagyjából 40-50 tonna kukorica is volt, aminek egy részét sikerült kiereszteni és a berendezést eloltották majd visszahűtötték a lánglovagok. A tűzhöz több más önkormányzattól és tűzoltóságtól is vonultak egységek (Ács Önkormányzatának Tűzoltóparancsnoksága, a Nagyigmándi Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság, Kisbér-1, Komárom-1, Komárom-Létra, Erőd KMSZ, Győr-Vízszállító, Tárkány ÖTE).

A Banai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltói a tűzeset helyszínén. Fotó: Banai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A CornMill Hungary Kft. kukorica feldolgozással, mezőgazdasági termékek és termények nagykereskedelmével foglalkozó vállalkozás. Kukoricafeldolgozó üzemüket még 1980-ban építette a IKR Közös Vállalat és 1991-ig üzemeltetették is azt, az üzem ezután önállóvá vált és megalakult az IKR Kukoricafeldolgozó Kft., mely végül 2010-ben nevet váltott Cornmill Hungary Kft-re. Ekkor a tulajdonosi szerkezet is átrendeződött, és a tevékenységi kör is bővült, a Cornmill terménykereskedelmének volumene ma meghaladja a 150 ezer tonna/év mennyiséget.

A Banai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltói kármentesítenek a szárítóban. Fotó: Banai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A részlegesen leégett Cornmill szárító minden valószínűség szerint a 2012 október 4-én átadott FAO GD SCE H 1150 típusú 35t/h kapacitású berendezés lehetett, melyet egy akkori áron kétszáz millió forintos beruházás eredményeként. A nagy teljesítményű terményszárító, akkor azt a száz százalékos magyar tulajdonban lévő, negyven munkahelyet biztosító vállalkozást gazdagította, mely naponta 110–120 tonna kukorica feldolgozására elegendő kapacitással rendelkezik, termékeiket pedig Közép-Európa szinte valamennyi országába exportálják. Az új berendezés átadása után jelentősen, 40 ezer tonnára bővítette a kukorica-szárítási kapacitást, ami mára évente 60.000 tonnára nőtt. A szárító beruházása évente 120–150 milliós bevételt termelt a cégnek, a terményszárítást és bértárolást a megye gazdálkodói is igénybe vehették.

A tűzkárt szenvedett szárító a mentésben részt vevő tűzoltókkal. Fotó: Banai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A holnapi nap folyamán megkíséreljük majd elérni Vámosi Gábort, a Cornmill ügyvezető igazgatóját, hogy beszámoljon lapunknak a szomorú eset részleteiről.