Tiltakozás

Indiában tiltakozásul több ezer szarvasmarhát engedtek szabadon egy autópályán, ami miatt átmenetileg le is állt a forgalom. A hinduk számára szent állatok több mint 200 menhelye ígéretet tett arra, hogy támogatja a Gujarat állam helyi önkormányzatához intézett kérését, hogy a következő pénzügyi időszakban több mint 63 millió euróval támogassák őket – jelentette az IAN indiai hírügynökség.

Narendra Modi hindu miniszterelnök szintén Gujaratból származik. India túlnyomórészt hindu ország, a szentélyeket pedig többek között adományokból finanszírozzák, és ezek olyan állatállományról gondoskodnak, amelyre a gazdálkodók már nem vágynak.

Elvi problémák

Van Indiában egy alapvető probléma: tejet, vajat vagy joghurtot fogyasztani szeretnének az emberek – de sokan vallási okokból nem akarják leölni a teheneket. Az érzelmek és a jövedelmezőség közötti konfliktus miatt a gazdálkodók gyakran elhagyják a hím és az idősebb nőstény állatokat – és még az olyan nagyvárosokban is, mint a főváros, Újdelhi, gyakran látni kóbor teheneket az utcákon.

Ugyanakkor Indiában az emberek rendszeresen felkeresik a szentélyeket, hogy megérintsék a tehenek fejét, ami jó szerencsének számít.

Az IANS hírügynökség szerint Gujarat államban, ahol a teheneket szabadon engedték az autópályán, összesen 1500 menhely működik mintegy 450 ezer szarvasmarhával. Ezek a menhelyek a koronavírus világjárvány kitörése óta kevesebb adományt kaptak, mint a járvány előtt.

A szent tehén és a hinduizmus, vasinavizmus

Indiában külön kategóriát jelentenek az istenként tisztelt állatok és növények. A tehén a hinduk legszentebb állata, neve Gomátá, a tehénanya. Úgy tartják, hogy az összes isten székhelye. Testének minden részét más-más istenség lakja. A hindu gondolkodásban egyébiránt minden élet szent, és ilyen értelemben a tehén is egy ugyanolyan szent élőlény, mint bármelyik másik. Ami miatt megkülönböztetett figyelmet kap, az az, hogy az emberiség egyik anyjának tekintik, a tehén a tejet adó anya.

Az érzelmek és a jövedelmezőség közötti konfliktus miatt a gazdálkodók gyakran elhagyják a hím és az idősebb nőstény állatokat – és még az olyan nagyvárosokban is, mint a főváros, Újdelhi, gyakran látni kóbor teheneket az utcákon. Kép: Unsplash

Az érzelmek és a jövedelmezőség közötti konfliktus miatt a gazdálkodók gyakran elhagyják a hím és az idősebb nőstény állatokat – és még az olyan nagyvárosokban is, mint a főváros, Újdelhi, gyakran látni kóbor teheneket az utcákon. Kép: Unsplash

Bár ma már egyre többen kampányolnak a tej fogyasztása ellen egyrészt állatvédelmi, másrészt egészségügyi szempontból. A tejtermék mégis sokak kedvenc tápláléka, sőt orvossága. Az sem elhanyagolandó tény, hogy a tehén a vaisnavizmus legfőbb istensége, az Úr Krisna kedvenc állata, aki bár királyi család sarjaként jelent meg a földön, gyermekkorában Ő maga is tehénpásztorként játszadozott. A tradicionális Indiában a tehén szabad állat és ha tejéből elveszünk valamennyit, akkor senkinek sem esik bántódása. Az egészséges körülmények között élő tehén termékei pedig gyógyhatásúak, az indiai orvoslás, az ájurvéda is használja.

A tehenek évezredek óta kiemelt helyet foglalnak el sok kultúrában, Egyiptomtól, Dél-Amerikán át egészen Skandináviáig. A magyar kultúrában is szinte családtagnak számítottak a tehenek, ahogy Gárdonyi Géza "Riska" című novellájában is olvashatjuk.

(Forrás: TodayTimesLive)