A 112 Emergency Press Hírügynökség éjjel élő adásban közvetített arról, hogy Sorokpolány felől Meggyeskovácsi irányába tartott egy Mazda terepjáró a védett úton, amikor a Vasszécseny felől érkező, szalmabálát szállító traktor – az elsőbbségadás kötelező tábla ellenére – behajtott a kereszteződésbe.


A traktor a bal hátuljánál hajtott bele a terepjáróba és kiszakította a hátsó ülésről a szabályosan bekötött kislányt a  gyermeküléssel együtt.

Az öt éves gyermeket a helyszínen újra kellett éleszteni. A sikeres újraélesztés után a kislányt a szombathelyi Markusovszky kórházba szállították.

Az erőfeszítések ellenére a kislány nem élte túl a balesetet, kórházba szállítás után elhunyt.

FRISSÍTETT HÍREK!

A traktor bőgő motorral, pattogva érkezett a kereszteződésbe, ahol ütközött a védett úton haladó Mazdával, eltüntetve az autó bal hátulját. Egy öt éves kislány utazott szabályosan bekötve az édesanyja mögött, őt az autó ülésével együtt tolta maga előtt a felboruló traktor.

Éjfél után a 112 Emergency Press Hírügynökség tudott beszélni a traktor vezetőjével, aki összetört, amikor megtudta, hogy a kislány elhunyt. De váltottak néhány szót az édesanyával is az elmúlt időszak talán legmegrázóbb Vas megyei balesetével kapcsolatban.

Sorokpolány felől Meggyeskovácsi felé tartott egy Mazda terepjáró. Az édesanya vezetett, a háta mögött 5 éves kislánya ült, az anyósülés mögött pedig még kisebb gyermeke. Mindkét gyermek be volt kötve, gyermekülésben utaztak. A Mazda haladt a védett útvonalon.

A vasszécsenyi elágazónál a menetirány szerinti bal oldalról egy traktor hajtott bele a Mazda oldalába, kiszakítva az autó ülését, rajta a gyerekülésben ülő kislánnyal. A traktor ezután felborult, maga előtt tolva a kislányt.

A traktort vezető férfi elmondása alapján amikor kimászott a traktorból hallotta, hogy az édesanya kiabálva keres valakit. Utána látta meg a gyermeket.

Az újraélesztés ugyan sikeres volt, de az is hamar kiderült, hogy a kislány életének megmentésére nincs esély.

A traktor vezetőjétől megtudtuk, hogy ismerte a kereszteződést, nagyon sokszor megtette az utat ezen keresztül. Mindig kísérőjárművel szállították a bálákat, ezúttal elöl egy terepjáró, hátul egy traktor haladt.

– Több mint 1500 bálát hordtam itt. Minden fordulónál megy előttem egy Nissan Navara terepjáró, vezetőautóként, hogy a szemből érkezők észleljék, hogy nagy jármű érkezik. 150 méterrel a kereszteződés előtt elvettem a gázt, de a traktor nem reagált. A 18. sebességfokozatból kapcsoltam vissza az elektronikus váltót, közben letéptem a műanyag burkolatot, hátha valamilyen kábel rázódott szét – mondta a traktor vezetője. – Villogtatással jeleztem a vezetőautónak, hogy baj van. A kereszteződés előtt a hetedik sebességig tudtam visszaváltani. A Navara beállt a kereszteződésbe, hogy  megállítsa a forgalmat, de ekkor már nagyon közel voltam. Balra kormányoztam a traktort, hogy elmenjek mellette, de ekkor a vezetőautó nagy gázzal kihajtott a kereszteződésből.

– Ez azért történhetett, mert a munkatársam látta, hogy az érkező autó vezetője valószínűleg nem észlelte őt. Az ütközés után felborult a traktor, azon voltam, hogy ne csússzak ki az oldalablakon, majd kimásztam és rohantam megnézni, mi történt. Nagyon megijedtem, sokkot kaptam, nem tudtam mit csináljak nagyon gyorsan történt minden, szinte semmire nem emlékszem – mondta a férfi, akit nagyon megviselt a kislány halálhíre.

– Két választási lehetőségem volt. Vagy berántom a traktort a kukoricásba és felborulok, vagy bízva a megállított forgalomban átmegyek a kereszteződésen és visszaváltással megállítom a traktort. A baleset időpontjában körülbelül 30 km/órás sebességgel haladtam, hetedik sebességfokozatban. Nem tudom, hogyan tudom ezt feldolgozni. Nagyon sajnálom, én okoztam a balesetet, de műszaki hiba miatt.

A műszaki mentést felhőszakadás nehezítette. A traktor és az autó roncsát éjfél után szállították el a helyszínről, addig teljes útlezárás volt érvényben. A rendőrség igazságügyi szakértő bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit.

fotó: 112 Emergency Press Hírügynökség

Az Agroinform.hu portál őszinte részvétét fejezi ki a tragikus balesetben elhunyt kislány hozzátartozóinak.

Mindössze annyit szeretnének hozzáfűzni a szörnyű hírhez, hogy az elmúlt napokban szerekesztőségünk munkatársai is sokat közlekedtek vidéki főútvonalakon, ahol elképesztő szabálytalanságokat tapasztaltunk mind az autósok, mind a traktorosok részéről.

Kivilágítatlan mezőgazdasági vontatókkal minden nap találkozunk és meg sem lepődünk a leponyvázatlan bálaszállító kamionokon, amelyek vastagon terítik a főutakat szalmával.

Általános a sáros utakról való főutakra történő felhajtás letakarítatlan gumiabroncsokkal – ami után váratlan, egybefüggő sártenger marad  egy-egy kanyarban – az autósok meglepetésére...

Nyomatékosan kérjük autósokat, hogy türelemmel és nagy óvatossággal közlekedjenek a betakarítási időszakban – és kérjük a traktoros kollégáinkat, hogy vigyázzunk egymásra... Nem éri meg az a pár perc-negyed óra idő megtakarítás egy emberélettel szemben!

Borítókép és további fotók: 112 Emergency Press Hírügynökség