2021. december 28-án jelent meg a Magyar Közlönyben az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt Kormányhatározat, amely értelmében 1,5 milliárd forintos pénzügyi forrást kap az állatvédelem az állami fellépés hatékonyságának fokozása, a kóbor állatok magas számának csökkentése, valamint a fennálló állatvédelmi-, állat- és közegészségügyi problémák megoldása érdekében.

kutya

1,5 milliárd forintos pénzügyi forrást kap az állatvédelem – fotó: pixabay.com

Az állatvédelmi szemléletformálásra is nagy hangsülyt fektetnek

A határozat alapján anyagi segítséget kapnak a civil állatvédő szervezetek, az ebrendészeti telepek és az 5000 fő és az alatti kistelepülések önkormányzatai, továbbá nagy hangsúlyt fektetnek az állatvédelmi szemléletformálásra és oktatásra.

Pályázhatnak a civil állatvédő szervezetek is

A civil állatvédő szervezetek objektív pályázati rendszerű támogatására 500 millió forintos keretösszeg került kiírásra, melyért az Agrárminisztérium felel. A szervezetek ivartalanításra, férőhelybővítésre és működési költségre használhatnak majd fel.


Ismét elérhető lesz a Magyar Falu Program felelős állattartást elősegítő pályázata

A határozat értelmében újra kiírásra kerül a nagy sikert arató Magyar Falu Program felelős állattartást elősegítő pályázata 250 millió forintos keretösszeggel, melyre ismét 5000 fő és az alatti lakosságszámú települések  önkormányzatai pályázhatnak a lakosság állatainak ivartalanítására, veszettség elleni védőoltására és mikrochippel történő megjelölésére. A Magyar Falu Program pályázat megvalósításáért a Miniszterelnökséget vezető miniszter felel.

kutya

Anyagi segítséget kapnak a civil állatvédő szervezetek, az ebrendészeti telepek és az 5000 fő és az alatti kistelepülések önkormányzatai– fotó: pixabay.com

Támogatják az ebrendészeti telepek korszerűsítését

Szintén pályázati rendszeren keresztül lehet majd támogatást igényelni az ebrendészeti telepek korszerűsítésére az Agrárminisztérium közreműködésével, férőhelyeinek bővítésére, melyre 450 millió forintos keretösszeget szántak. Az objektív pályáztatási rendszernek köszönhetően a támogatási összegek felhasználása számonkérhető.

kutya

A Kormány a civil állatvédő szervezetek munkáját 2022-ben is támogatja tápadománnyal, 50 millió forint értékben – fotó: pixabay.com

Tápadományt is kapnak az állatvédők

Az Állatorvostudományi Egyetem közreműködésével 250 millió forintos keretösszegű támogatást szán a Kormány állatvédelmi szemléletformálásra és oktatásra, illetve a lakosság tájékoztatására, ennek megvalósításáért szintén az Agrárminisztérium felel. A Kormány a civil állatvédő szervezetek munkáját 2022-ben is támogatja tápadománnyal, 50 millió forint értékben.

A cselekvési tervet 2022. január 31-ig készíti el Ovádi Péter Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos közreműködésével Nagy István agrárminiszter a Kormány számára.