Az ONOX egy vadonatúj, "moduláris" rendszerű elektromos traktor, amelyet ennek köszönhetően a kezelők testre szabhatnak az adott növény speciális igényei alapján. Pontosan ez a filozófia vezérelte a cég tervezőit az ONOX speciális traktor fejlesztése során. A gép a legutóbbi Agritechnicán debütált és nemrégiben elnyerte az IF Design Gold Award-ot, a világ egyik legrangosabb formatervezési díját.


Az 50 kW (67 LE) teljesítményű, 300 Nm maximális nyomatékú villanymotorral felszerelt ONOX prototípus változata olyan speciális rendszerrel készült, mely lehetővé teszi a kezelők számára, hogy gyorsan és egyszerűen, kevesebb mint öt perc alatt kicseréljék a lemerült akkumulátort teljesen feltöltöttre, minimálisra szorítva az állásidőt és optimalizálva a termelékenységet. Az elektromos erőgép súlya 2.500 kg és a praktikus hárompontos hidraulikus rendszer elöl és hátul egyaránt 3.500 kg-ot képes emelni. A gyártó szolgáltatta információk szerint egy akkumulátorral 8 órányi üzemidő teljesítésére képes a gép, a töltési idő pedig szabványos töltővel körülbelül 6 óra.

ONOX

Az új traktor gyorsan cserélhető akkumulátorokkal készül – forrás: Facebook/ONOX

Az akkumulátorok rugalmas elhelyezése három rögzítési ponton azt is lehetővé teszi, hogy pótsúlyként használják őket, így a felhasználók az egyes feladatokhoz igazíthatják elhelyezésüket. Az ONOX technológiai rendszere moduláris felépítésével garantálja a sokoldalú használatot, a szőlőben végzett munkától a szállítási műveletekig. A gyártó szerint ez csökkentheti az elektromos motorizációra való áttérés vállalati pénzügyekre gyakorolt gazdasági hatását.


Egy másik innovatív jellemző, amint az a képeken is látható, a lapos motorháztető, mellyel a tervezők számára 360 fokban biztosított a gépből a kilátás és mely révén gyakorlatilag még az utastér előtti részt is láthatják. Ezen túlmenően a lapos motorháztető valójában platformként is működhet az akkumulátorok csatlakoztatásához, továbbá kellően stabil ahhoz, hogy a használó felmásszon rá és akár arról könnyedén elérhesse például a fa koronáját a zöldmunkák elvégzéséhez. Az integrált rakodósínek pedig lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy traktorukat különféle alkatrészekkel testre szabják.

ONOX

A praktikus hárompontos hidraulikus rendszer elöl és hátul egyaránt 3.500 kg-ot képes emelni – forrás: Facebook/ONOX

Ezenkívül az akkumulátor energiatárolóként is működhet a gazdaság számára, akár hálózaton kívüli helyekre is kiterjedően. Mivel sok gazdálkodó telepített fotovoltaikus rendszert, az ONOX traktor ideális megoldás a saját termelésű villamos energia felhasználására és tárolására. A fejlesztés az IF Awards elismerésének köszönhetően is, teljes gőzzel folytatódik. Az első mezőgazdasági járművek 2025-től kerülnek forgalomba.

Forrás: TrattoriWeb