Közepes a termés, ennek ellenére mégis nehéz a méz értékesítése. Ez már a harmadik olyan év, amikor a jó minőségű magyar méz nem kell a felvásárlóknak. Most a legkiválóbb minőséget keresik, de feltehetően csak azért, hogy utána összekeverjék a kínaival. Azok a szerencsésebbek, akik nem csak hordóban értékesítenek, hanem egy részét üvegben adják el a mézeiknek, akik csak hordóban teszik ezt, azoknak kilátástalan a helyzetük – írja  a novenyvedoszer.hu.

akácméz

Az idei akácvirágzáshoz hasonlóra még a legidősebb méhészek sem emlékeznek – fotó: pixabay.com

Az idei év a legek éve volt

A rossz hírek ellenére a méhészek a legek szezonját zárják. A lehető legkorábban kezdődött az akácvirágzás, ami a lehető legtovább is tartott, így egy jó, közepes akácmézterméssel zárhattak a méhészek.

A problémát továbbra is az jelenti, hogy hiába a jó termés, ha nem lehet a mézet eladni. Aki még kitart, annak érdemes várni, ugyanis előreláthatóan kevesebb napraforgómézzel számolhatunk a piacon.


méhészet

A termésnek örülnek a méhészek, de annak már kevésbé, hogy azt nem tudják eladni – fotó: pixabay.com

Egy hónapig virágzott az akác

"Az idei tavasz nem kedvezett a méhészeknek, januárban szinte tavaszias volt az időjárás. A kezdeti pesszimizmusra azonban a természet rácáfolt. Kirobbant a repce, amire a méhek sem voltak felkészülve, emiatt nem is mézelt sok helyen rendesen.

Nagyon hamar le is zajlott ez a folyamat: a repceméz nagy részét kiették a méhek a kaptárból, de mivel olyan olcsó az ára, nem is érdemes már kipörgetni. Az akác virágzásakor következett két hét hűvös idő, majd egy kedvező időjárásnak köszönhetően egy hónapig is virágzott az akác. Ilyenre még nem volt példa, ráadásul mézelt is és sokkal jobb lett a minősége, mint amire számítottak" – fogalmazott Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Az idei akácvirágzáshoz hasonlóra még a legidősebb méhészek sem emlékeznek. Ilyen korán még talán nem is virágzott az akác, április 6.-án az ország legdélebbi, sík területein már lehetett érezni az akác illatát, de az is rekordnak számít, hogy ilyen hosszúra nyúló virágzás még nem volt. Az is kivételes volt, hogy az akác virágai a rossz idő hatására hibernálódtak, és túlélték a hideget, majd még nektárt is adtak.

Közepes mennyiségű az idei akácméz, biztosított az ország ellátása

A termésnek örülnek a méhészek, de annak már kevésbé, hogy azt nem tudják eladni.  Továbbra is haldoklik a nemzetközi mézpiac, két éve nincs semmilyen pozitív változás.

A méhészek most úgy próbálnak takarékoskodni, hogy a napraforgót bent hagyják a méheknek, így nem kell cukrot vásárolni. A napraforgó július elején kezd virágozni, amelynek a mézét nem pergetik ki teljesen, hanem bent hagyják a méheknek, így a téli élelem nagy része biztosítva lesz a kaptárban.