Aggasztó jeleket mutat az agrárium, a kiskereskedelem és az energiaipar közötti kapcsolatot jelentő kenyérbiznisz: a friss adatok szerint ugyanis az étkezési búza ára meghaladta a tavalyi rekordszintet, ami nagy nyomást gyakorolhat a kenyér árára is.

kenyér

Nem lesz könnyű dolguk a kisebb pékségeknek – fotó: pixabay.com

A májusi búzaár alakulása további árnyomást jelenthet

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) szerint az étkezési búza ára 5%-kal magasabb az előző év azonos időszakához képest, ezzel elérte a 72,9 ezer forintos tonnánkénti árat. Az oroszországi alacsonyabb termésvárakozások a világpiaci árak emelkedését váltották ki, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

Az elmúlt hónapokban a fehér kenyér ára 871 és 877 forint között ingadozott kilónként, a félbarna kenyér ára is enyhe emelkedést mutatott. Az infláció áprilisban 3,7%-os volt, az élelmiszerek ára pedig 1%-kal nőtt, de a búzaár májusi emelkedése további árnyomást okozhat – írja a trademagazin.hu.


Nagy István agrárminiszter véleménye szerint a kenyér árából a gabona ára csak egy kis részt képvisel.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a témával kapcsolatban elmondta, hogy a kenyér árának növekedését főként az energiaárak emelkedése és a szállítmányozás drágulása okozza.  A kormány a helyzetet mezőgazdasági és feldolgozóipari pályázatokkal igyekszik kezelni.

A Pékszövetség szerint a piacot azok a nagy sütőipari vállalatok uralják, akik az állami támogatásokkal végrehajtott fejlesztésekkel túltermelnek és dominálnak a kiskereskedelemben.

Ezek a nagyvállalatok kiszoríthatják a kisebb pékségeket, akik így csak a magasabb árú, minőségi termékeken keresztül maradhatnak csak versenyképesek.