11. Nemzeti Vágta a fővárosi Hősök terén, a Millenniumi emlékmű körül felépített speciális versenypályán folytatódott vasárnap. A rendezvény második napja különböző versenyszámok középfutamaival, lovas bemutatókkal, valamint a döntőkkel telt.

Vasárnap a középfutamokat, a nemzetközi futam elődöntőit, a kocsitoló versenyt és a magasugrató verseny döntőjét tekinthette meg a közönség. Az Európai Mobilitási Hét Nemzetközi Futamon idén Csehország, Törökország, Szlovénia, Mongólia, Szerbia, Románia, Kína, Ausztria, Szlovákia, Suriname és az Egyesült Királyság lovasával mérte össze magát a magyar versenyző.
A programot többek között lovas parasport bemutató, élő lovas tájház, csikós és puszta ötös bemutató, 1848-as csatajelenet és lóápolási, nyergelési bemutató és a Győri Ördöglovasok produkciója színesíti.
A kishuszár vágta és a fogatvágta döntője után történelmi lovas felvonulást, 110 gyerek lovas bevonulásával "A jövő vágtáját" követheti figyelemmel a közönség. Majd a nemzetközi futam és a 2018-as Nemzeti Vágta döntője zárja a jubileumi versenysorozatot. 
A Nemzeti Vágta részletes programja és további információk a www.vagta.hu oldalon olvashatók.

Pillanatkép a 11. Nemzeti Vágta megnyitójáról – fotó: MTI / Kovács Tamás

Mindeközben Csernáton veterán traktorok vonultak föl a falu főutcáján, a hatodik Csernátoni burrogtató elnevezésű rendezvényen a Kovászna megyei Haszmann Pál Múzeum gépésztalákozóján.

fotók: MTI / Biró István

Megfőzték a Kárpát-medence lekvárját

Szilvalekvárt főztek a Lekvárfőző fesztiválon Kétpón. A fesztiválon elkészítették a Kárpát-medence lekvárját, amihez a határon túlról (Őrvidék, Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Vajdaság) valamint az ország több településéről hozták a szilvát. A gyümölcsöket egy üstbe öntötték és közel nyolc órán át, folyamatosan kavargatva főzték lekvárrá.

fotó: MTI / Mészáros János

A települések küldöttei az üstbe öntötték a lekvárfőzéshez az általuk hozott szilvát a Lekvárfőző fesztiválon Kétpón. – fotó: MTI / Mészáros János

Az elkészült szilvalekvár, a Kárpát-medence-lekvárja a Lekvárfőző fesztiválon – fotó: MTI / Mészáros János