Ezt szolgálják a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal folyamatos ellenőrzései is, amelyek egyúttal a feketegazdaság felszámolását is segítik az élelmiszeriparban – fogalmazott Zsigó Róbert Kiskőrösön, ahol Bács- Kiskun megye polgármestereinek és a közgyűlés tagjainak tartott előadást az élelmiszerlánc-biztonság aktuális kérdéseiről.

A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára egyebek mellett beszámolt a tejágazatot átfogó, nyár óta zajló ellenőrzések eredményéről. Mint mondta, a hatóság nagy tömegben foglalt le nem nyomon követhető UHT tejet és tejterméket, amely áruk jelentősen nehezítették a hazai tejtermelők értékesítési lehetőségeit. A NÉBIH a tojás és a zöldség-gyümölcs ágazatot is fokozottan ellenőrzi, példaként említette, hogy míg nyáron a dinnye, most ősszel az alma kereskedelme kap nagyobb hangsúlyt az ellenőrzések során.

Forrás: Koprivanacz Kristóf

Az élelmiszeripar-fejlesztési stratégiában foglalt lehetőségeket az államtitkár óriási sikerként értékelte. Mint fogalmazott, uniós forrásból összesen mintegy 300 millió forintot fordíthatunk a magyar élelmiszeripar fejlesztésére: külön a mikro, kis- és középvállalkozások és külön a nagyvállalatok. A stratégia célja a munkahelyteremtés mellett az élelmiszeripari feldolgozóüzemek technológiai fejlesztése annak érdekében, hogy minél magasabb feldolgozottságú termékeket gyárthassanak.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelésével kapcsolatban Zsigó Róbert megerősítette: cél, hogy a kereskedők bevételük arányában járuljanak hozzá az élelmiszer-biztonsághoz, a hatósági ellenőrzésekhez, amely mindannyiunk közös érdeke.