Az ukrinform.ru oldal október végén megjelent cikke arról számol be, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök október 22-én a parlamentben bejelentette: az állami földterületek állományának pontos felmérése megállapította, hogy „az ország korábbi vezető politikusai – akik közül többen most is a Legfelső Tanácsban ülnek – az állami tulajdonú termőföldekből ötmillió hektárt elloptak”.

termőföld

Nagy vita alakult ki Ukrajnában az állami földterületek körül – Fotó: Shutterstock

A földek eltulajdonításának pontos körülményeiről a cikk nem közölt részleteket. Az elnök állítása szerint a szóban forgó politikusok csoportja hosszú időn keresztül halogatta, illetve akadályozta az új földtörvény jóváhagyását, hogy tagjai végre tudják hajtani törvényellenes akcióikat. A csoport a geodéziai, kartográfiai és földkataszteri állami szolgálat új elnökének kinevezését is igyekezett akadályozni, sőt egyesek fenyegető telefonhívásokat is megengedtek maguknak.

Az illetékes ukrán hatóságok alaposan ki fogják vizsgálni a törvénytelenségeket, és az óriási földvagyon nagy részét lehetőség szerint újra állami tulajdonba veszik. Zelenszkij elnök október végén aláírt egy rendeletet az állami tulajdonban maradt kétmillió hektár „közösségi tulajdonba” helyezéséről, hogy ezzel megakadályozza ennek a földvagyonnak illetéktelen tulajdonba kerülését.