Egyes hírek szerint a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) újra a Munka törvénykönyv (Mt.) módosítását tárgyalja. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége elfogadhatatlannak tartja, hogy az ágazatot érintő jogszabályt sem a mezőgazdasági munkaadók, sem a mezőgazdasági munkavállalók képviselőivel nem egyeztetették.

A módosítás legproblémásabb része a napi pihenőidő szabályainak drasztikus változtatása. A hatályos törvény szerint bizonyos munkakörök esetében a munkáltatónak lehetősége van 11 óra helyet 8 óra napi pihenő időt biztosítani két munkavégzés között a munkavállalónak, amelyet később természetesen kompenzálnia kell. A tehenészetek ezt eddig úgy oldották meg, hogy két fejő csoport váltotta egymást 5, 7 vagy 10 naponként – írja közleményében a MOSZ. Amíg az egyik csoport dogozott, addig a másik pihenőidejét töltötte 5, 7 vagy 10 napig.

A módosítás ezt kívánja felrúgni, kétnapos váltásokra kötelezve a tehenészeteket. A törvényjavaslat uniós jogszabályra hivatkozik, holott az csupán kompenzáló pihenőidő biztosítását írja elő, de nem mondja meg, hogy azt csupán két nap átlagában lehet teljesíteni. A kétnapos váltás előírása amellett, hogy kedvezőtlenül érint a munkavállalók saját időbeosztását és egészségét, még indokolatlan adminisztrációnövekedést is jelent a tehenészeteknek.

tehén
A javaslat az agrárium és a munkavállalók speciális érdekeihez igazodik – fotó: Shutterstock

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége javasolja úgy módosítani a Munka törvénykönyvét, hogy ne csak két napos, hanem hosszabb munkaidőkeretben is biztosítható legyen a kompenzáló pihenőidő. A javaslat az agrárium és a munkavállalók speciális érdekeihez igazodik, és a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete is egyetért vele. A tejágazat jelenleg tapasztalható mostoha körülményei között nem engedhető meg e gyakorlatidegen, a munkavállalók kialakult rutinját felborító, további költségekkel és adminisztrációs teherrel járó módosítás bevezetése.