Rövid ismertető
A strucc a ma élő 8600 madárfaj közül a legnagyobb. Természetes élőhelye Afrika A hím elérheti a 2,5 méteres magasságot és a 135 kg-ot, nem tud repülni, viszont jól fut, négy méteres lépéseivel akár 64 km/h sebességre is fel tud gyorsulni. Az egyetlen madár, amelynek két ujja van: Az egyik a támaszkodásban segít, a másik pedig - hatalmas karommal a végén - tökéletes fegyver rúgáskor. A kakas fekete-fehér tollazatú, míg a tojó szürke. Általában egy hím és több nőstény tartozik együtt. Csőre szarusárga, nyaka vörös, combjai hússzínűek. Természetes körülmények között mindenevők, főleg leveleket fűféléket, virágokat, magvakat, gyümölcsöket, de apróbb állatokat is elfogyasztanak. Mind az öt kontinensen tenyésztik húsáért, bőréért, tolláért, tojásáért.


Az emu magassága 160-180 centiméter, 50-60 kilogramm súlyú. A tojók valamivel nagyobbak a hímeknél. A három ujjban végződő igen erőteljes lábainak köszönhetően 50 km/h sebességgel is tud futni. Csűdjük szarupikkelyekkel borítottak. Lapos szegycsontjuknak köszönhetően röpképtelen madarak. Növényeket, füvet és gyümölcsöket fogyaszt, de megeszi a rovarokat is.