2014 mozgalmas, változásokkal teli éve a magyar agráriumnak. Új földforgalmi törvény, átalakuló támogatáspolitika, felkészülés a 2015-ben élesben startoló új Közös Agrárpolitikára. Eközben jelentős piaci átalakulások bolygatják fel a piacot, zajlik az integrátori piac újrafelosztása és nagy horderejű beruházások indulnak. Az állattenyésztők elmúlt gazdasági éve a kedvező felvásárlási árakkal jól indult, ám később egy sor piaci feszültség, állategészségügyi gond, orosz embargó, szélsőséges csapadékos időjárás nehezítette a gazdálkodást.

Ilyen háttérrel huszonkettedik alkalommal rendezték az állattenyésztési- és gazdanapokat. Az előkészületeket a kéknyelv betegség bizonytalanná tette. Végül kereken 400 szakmai kiállító, több tízezer látogató volt ott a seregszemlén. Állattenyésztők, agrárszolgáltatók mutatták be állataikat, termékeiket, a technika, a technológia gépeit, eszközeit. Közel kétezer diákot hívtak meg a szervezők, hogy ne csupán tankönyvekből, hallomásokból ismerjék meg a mezőgazdaságot. Kiváló, folytatást érdemlő, jövőt építő kezdeményezés!bonafarm

Alapkérdések

Az előadásokon, eszmecseréken a feltételrendszer ismételten szóba került. Antal Gábor a házigazda Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében az élelmiszeripar fejlesztését, a vertikális integrációt és a földkérdés mindenki számára elfogadható megoldását a továbblépés alapvető feltételei között hangsúlyozta.

Dr. Feldman Zsolt a Földművelődésügyi Minisztérium helyettes államtitkára az új elemeket hozó támogatási rendszerről tájékoztatta az egybegyűlteket; a fő feladatok között az export-árualap növelését, a szakmai felkészültség erősítését és az összefogást emelte ki.

A gyakorlati tejtermelők szinte egybehangzó véleménye szerint a tejkvóta április 1-jei kivezetése a gondokat, feszültségeket tovább fokozza. Nem osztják azt a véleményt, hogy az új piaci elem bevezetésének honi tejágazatunk nyertese is lehet.

A genetika csodái

A kiállítás most is a genetika, a tenyésztéstudomány világszínvonalú csodáiról szólt. A hazai nemesítésű, illetve a hagyományos magyar fajták mellett a világfajták uralták a bemutatót. A genetikai értékek szerint a fajták között aligha lehetett hitelt érdemlően sorrendet felállítani – mindegyik populáció kiváló. A show-bírálatokon nagy tekintélyű, elfogulatlan külföldi és hazai bírák mondtak véleményt.

A kiállítás a korszerű és a hagyományos fajták bemutatójának ötvözete volt. A legkorszerűbb illetve a védett történelmi állatfajtáinkat – a szürkemarhát, a mangalica sertést, a racka juhot – egymás mellett állították ki. A bemutató is bizonyította, hogy az állattenyésztő-tudomány egyre nagyobb termelőképességű állatokat alkot. Eközben pótolhatatlan veszteség lenne kipusztulásra ítélni a géntartalékainkat, a környezetünk genetikai sokféleségét /biodiverzitását/ fenntartó háziállat-fajtáinkat!

bonafarm

A hagyományőrző genetikai kapacitásuk mellett jelentős a gazdasági hasznuk is. A mangalicahús reneszánszát éli. A természetvédelmi területeken egyre inkább előtérbe kerülnek; a vidéki /agro-öko/ turizmusban népszerűek, idegenforgalmi látványosságok; munkahelyet teremtő, megélhetési források. A kiállítás ezekre a – sajnos sokszor elfelejtett – értékmérő tulajdonságokra, és a belőlük fakadó kötelező feladatokra irányította a figyelmet.

Természetesen nincs állatkiállítás ló nélkül. Szépségével, ügyességével, energiájával, büszke eleganciájával a ló most is uralta a kísérő programokat. A bemutató hagyományosan a mezőhegyesi védett történelmi lófajtákra, a nóniuszra, a gidránra és a furioso north starra /mezőhegyesi félvérre/ épül. Természetesen fellépett a mozgás művésze, a lipicai is. A kiállítás „díszlova” most a furioso north star volt.

„A törődés a földeken kezdődik”

E jelmondatunk szellemében rendezett bemutatónk jól szemléltette, hogy a Bonafarm Mezőgazdaság a magyar agrárium egyik meghatározó szereplője. Hatékony, fenntartható gazdálkodási gyakorlatával, kölcsönösen előnyös integrációs modelljével szívesen ajánl egyfajta előremutató gazdálkodási mintát az ágazat hazai szereplőinek.

bonafarm

A három napon több mint ezren – partnereink, a gazdasági-, és társadalmi élet személyiségei, döntéshozók – jöttek el hozzánk. Cégünk vezetői mellett a szaktanácsadó gárdánk is az érdeklődők rendelkezésére állt. Köztük több fiatal szaktanácsadónk először „lépett fel” a szakmai forgatagban és bizonyította, hogy a Bonafarm Mezőgazdaság szakmai tőkéje jelentős, egyre bővül.

A látogatóink egybehangzó véleménye szerint a rusztikus, látványos, mértéktartó standunk a szakmai figyelem, az udvarias, szíves vendéglátás az üzleti tárgyalásokhoz, a kapcsolatok építéséhez kitűnő lehetőséget kínált. A legfrissebb kiadványaink /amelyekben elterjesztésre érett új módszereinket, takarmányainkat, vetőmagjainkat, a technológiai-, műszaki-, könyvelési és pályázatokat menedzselő szolgáltatásainkat mutattuk be/ hasznos információkat közöltek.

A szabadban elhelyezett igényes bólyi standunk sertéstenyésztésünk színvonalát bizonyította. A kiállított – és a rendezvény végén kisorsolt – malacaink, kocasüldőink nem csupán „önmagukért beszéltek”, hanem egyben a Bonafarm Mezőgazdaság világszínvonalú sertéstenyésztését is reprezentálták. Igazi reklám- és márkahordozók.

Ha Hódmezővásárhely – akkor díjat nyerünk

A kiállítás termékpályázataira benyújtott termékeink évek óta sorra rendre díjakat – köztük két nagydíjat – nyertek. Egyetlen évben sem maradtunk elismerés nélkül. Az idén sem. A pályázatokon szereplő 40 termék a tudást, az innovációt testesítette meg, tárta az érdeklődők elé. A bírálatnál a magyar tulajdonosi háttér, a hazai fejlesztés, a gyártás –, a szervizelés színvonala, a termék piacra kerülésének ideje, a fejlesztés időszerűsége, újszerűsége, innovatív jellege, tudományosan alátámasztott előnyei, a referenciák száma, a piaci siker volt a legfontosabb követelmény. Ilyen értékmérők mentén a zsűri nagyra értékelte és ismerte el a Bonafarm-Bábolna Takarmány megmérettetésre küldött két termékét.

A Platinum Prestarter malactakarmányunk I. díjat nyert. A rangos zsűri elismerte, hogy etetésével a takarmányfelvétel, a napi tömeggyarapodás 20-20 százalékkal nagyobb, a takarmányértékesítés hasonlóan kedvező és mindezek eredményeként a malacnevelés költséghatékonysága javul. A Platinum Prestarter a többi hazai és külföldi malactakarmánynál hatékonyabb!

Tetű Stop takarmánykiegészítő termékünk értékét oklevéllel ismerték el. Figyelemre méltó szakmai siker, mert ezen a kiállításon elsősorban a szarvasmarha, a sertés és a juh értékmérő-tulajdonságait bírálják, díjazzák. A baromfiágazatnak kevesebb elismerés jut. Tetű Stop takarmánykiegészítőnk újfajta alternatív védekezési lehetőséget kínál e hatalmas gazdasági kártétel mérsékléséhez. Hatásmechanizmusának lényege: távol tartja, nem engedi megtelepedni a kártevőket. Lényeges, hogy az „elrettentő szer” a tojásban, húsban nem jelenik meg.