Az AXEREAL, Franciaország legnagyobb gabonaszövetkezete november 6-án bejelentette a CARGILL maláta üzletágának megszerzését, leányvállalatának, a BOORTMALT-nak a megbízásából. Ez a beszerzés globálisan megerősíti az AXEREAL pozícióját, és a BOORTMALT céget a világ vezető malátagyártó vállalkozásává emeli.

Jean-François Loiseau, az AXEREAL csoport elnöke a következőket mondta: Ez a beszerzés egyszerre két stratégiai célunkat teljesíti, először is az árpaüzlet fő sodrába való befektetést, farmereink termelési értékének növelése érdekében Franciaországban és világszerte, különösen pedig a bővülő piacokon.

Másodszor nekünk hosszú távú elképzelésünk van a szövetkezeti gazdákkal való együttműködésben. Ez a beszerzés elősegíti a mi üzletünk versenyképessé tételét. Az AXEREAL-on belül mi irányítjuk a mezőgazdaság átalakítását, amely minőségi élelmiszereket biztosít, a környezetvédelem szem előtt tartásával.

16 malátagyárat vettek át 9 országban 600 alkalmazottal – fotó: Pixabay

Paul-Yves L'Anthoën, az AXEREAL csoport vezérigazgatója kijelentette, hogy „ez beszerzés a legnagyobb lépés a stratégiai tervünk megvalósításában, mivel lehetővé teszi számunkra az értékforrásaink diverzifikálását, és erősíti a csoport pozícióját egy bővülő szektorban. Emellett erősíti kapcsolatunkat a pénzügyi közösséggel.”

A beszerzés felöleli a Cargill teljes malátagyártási tevékenységének a BOORTMALT által történő átvételét: 16 malátagyárat 9 országban, közel 600 alkalmazottal és 1,7 millió tonnás teljes termelési értékkel.

Ennek köszönhetően a BOORTMALT csoport teljes kapacitása 3 millió tonnára emelkedik, 5 kontinensen működő 17 malátaüzemmel, és a BOORTMALT-ot a világ vezető malátatermelőjévé teszi. Yvan Schaepman, a BOORTMALT vezérigazgatója hozzátette, hogy „ez a beszerzés új növekedései kilátásokat biztosít, és lehetővé teszi számunkra, hogy mérsékeljük a kockázatainkat, különösen a klímaváltozással összefüggésben.

Ez lehetővé teszi az új sörárpa fajták kifejlesztésének meggyorsítását, és új maláta termékek létrehozását is. Ezzel a beszerzéssel az elsődleges törekvésünk megvalósítását követjük, miszerint a világ legjobb malátatermelőjévé akarunk válni. A BOORTMALT székhelye Belgiumban, Antwerpenben marad, a K+F központunk és a világ legnagyobb malátagyára mellett.