Boris Johnson, újonnan megválasztott brit miniszterelnök a hivatalba lépése utáni első beszédében kifejtette, hogy a Brexit után – az EU szabályozásával ellentétben – legalizálni kell a génmódosított növények termesztését – írja a bloomberg.com.

A brexit belső ellenzői arra hívják fel a figyelmet, hogy az EU védelme nélkül az emberi egészségre ártalmas élelmiszeripari termékek (többek között amerikai klórozott csirke) érkezhetnek az országba. A brit miniszterelnök azonban azt hangsúlyozta, hogy „ki kell küszöbölni a növényi betegségeket, hogy megfelelően táplálni tudjuk a világot”. Ehhez pedig a génmódosított növények jelentős segítséget nyújthatnak.

A biotechnológia „eredeti és izgalmas megoldásokat” kínál

A Brit Farmerszövetség (NFU) támogatja a javaslatot, mivel az új technológiák alkalmazását teszi lehetővé, több fajta növényi betegséget kiküszöbölhet és javíthatja az ország mezőgazdaságának versenyképességét. A brit agrárpolitika irányítói közül néhányan már korábban kifejezésre juttatták, hogy az EU álláspontja a GMO növényekkel kapcsolatban túlzottan visszafogott, és akadályozza a korszerű mezőgazdasági eredmények alkalmazását.

A Világforrások Intézete (WRI) egy ez évi beszámolóban kijelentette, hogy a génmódosítás a globális felmelegedés és az apadó vízforrások közepette a növekvő népesség élelmiszer- ellátásának egyik legfontosabb eszköze. Az Egyesült Királyság Farmerszövetségének tanácsadója, Helen Ferrier szerint pedig a biotechnológia „eredeti és izgalmas megoldásokat” kínál a farmerek számára a kihívások kezeléséhez.

Johnson többek között azzal is érvel, hogy a nagy agrártermelő országokban (USA, Brazília, Argentína) a szója és a kukorica túlnyomó részét génmódosított fajtákból állítják elő, és azokból jelentős mennyiséget Európába is szállítanak.

Az eredeti angol cikk eléréséhez kattintson IDE!.