A fekete színű fokhagyma az utóbbi években jelent meg az európai piacokon, és fokozatosan egyre több fogyasztót hódít meg – írja a fresplaza.com.

fekete fokhagyma

A fekete, más néven öregített fokhagymát az ázsiai kultúrákban már régóta használják.

A fekete fokhagyma nem egy külön fajta, hanem a hagyományos fokhagymából állítják elő oly módon, hogy közvetlenül a betakarítás után a fehér gerezdeket – két-három héten keresztül – 60-70 fokos hőmérsékleten – egy lassú főzésnek (ill. sütésnek) vetik alá, amelynek során a fokhagyma a fekete szín mellett az édesgyökérhez és a szarvasgombához közelítő, egyedülállóan különleges ízt kap, átható illata pedig erősen mérséklődik, így bármikor – a társasági érintkezés zavarása nélkül – fogyasztható.

Ugyanakkor a fokhagyma eredeti tápértéke is változatlan marad. A fekete gerezdek antioxidáns hatása akár nyolcvanszor magasabb lehet a normál fokhagymáénál, és emésztésük is jóval könnyebb, mivel kevésbé irritálják a gyomrot.

fekete fokhagyma

Antioxidáns hatása többszörösen meghaladja a normál fokhagymáét.

A fekete fokhagyma Európában először Spanyolországban jelent meg, újabban viszont a legnagyobb termelő és forgalmazó Észtország lett, amely a földrész északi régióiban igyekszik terjeszteni ezt az újdonságnak számító terméket. A végső kiszerelés és elosztás azonban Németországból történik. Szakértők szerint a közeli jövőben a fekete fokhagyma európai piacának jelentős bővülésére lehet számítani.