Ezek a palántanevelés során leggyakrabban elkövetett hibák
A kedvezőtlen környezeti feltételek következtében kialakuló tünetek többnyire láthatók a palántákon, de sok esetben csak később derül ki a kevés fénnyel vagy a hideggel összefüggésbe hozható rossz szövetdifferenciálódás, ami a virágzás késését, deformált virágok megjelenését okozza.

Milyen gyomszabályozási stratégiát kövessünk kukoricában?
Mikor védekezzünk a gyomok ellen? Egy vagy két kezelés ajánlott? A cikkből kiderül, hogy a különböző gyomflóra és termesztési körülmények között milyen gyomirtási stratégia a legjobb.

5 milliárd forint éves agrárbiztosítási támogatásra pályázhatnak a gazdák
Az idei évben is 5 milliárd forint éves agrárbiztosítási díjtámogatás vehető igénybe a Vidékfejlesztési Program keretében. Eddig összesen több mint 66 ezer kérelem támogatásáról született döntés, mintegy 21 milliárd forint összegben.

aszály

A pályázat a legfontosabb természeti és időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítás díjához nyújt támogatást a növénytermesztők részére – fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Meg kell védeni a fáinkat a fagykártól, és a károsítók is felébredtek
Tavaly március 3-án hirtelen fagyosra fordultak a napok, a megpattant rügyek miatt aggódtunk. Az idén a virágokat félthetjük.

Az MKB új hitelkonstrukciója az agrártermelőknek kedvez
Az MKB Bank az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal (AVHGA) együttműködve új, az eddigieknél kedvezőbb finanszírozású agrár-hitelkonstrukciót dolgozott ki, valamint együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetemmel.

13 milliárd forint jut idén baromfi-állatjóléti támogatásra
Közel 13 milliárd forint áll rendelkezésre az idei költségvetésben a baromfi-állatjóléti támogatási programra, a baromfitartók a kérelmeket április 15-ig nyújthatják be – közölte az Agrárminisztérium.

Adatgyűjtést indít a Nébih, hogy kiderítsék a tavalyi méhpusztulások okát
Tavaly nagy port kavartak a tömeges méhpusztulások, aminek okait azóta sem sikerült megtalálni. A Nébih most adatgyűjtésbe kezd, hogy pontot tegyen a rejtélyes ügyek végére.

méh

Tavaly több száz esetet jelentettek méhészek, sokan viszont nem tettek bejelentést – fotó: Shutterstock

Gazdák, akik a saját bőrükön érzik a helyspecifikus gazdálkodás előnyeit
Ki hogyan kezdett bele, és kinek mekkora megtakarítást hoz a helyspecifikus gazdálkodás – ezt is elmondják azok a gazdálkodók, akik már több éves tapasztalataikról tudnak beszámolni a precíziós termelés terén.

Megduplázódott a paradicsomhozam – a gazdák menthetik meg a méheket, és még profitálnak is
A beporzó rovarok védelméről szóló tanulmányát mutatta be Stefanie Christmann, a száraz térségek mezőgazdasági kutatásai nemzetközi központjának kutatója a nemrég megrendezett ENSZ biodiverzitási konferencián. A tanulmány szerint a méhpopulációk összeomlása megfordítható, amennyiben az országok elfogadnak egy új, gazdabarát stratégiát.

Növényvédelmi előrejelzés: Nagyon lassan fejlődnek a gabonafélék
Az üzemek készülnek a tavasziak vetésére, a műtrágyázás és a tavaszi talaj-előkészítés folyamatos és zavartalan. Az Agroinform.hu 2019. 14. heti növényvédelmi előrejelzése.

FAO: Sokkoló mennyiségű fenyegetéssel kell szembenéznünk a növényeink és környezetünk egészségét illetően
Új nemzetközi normákról döntött a testület, amely a növénybetegségek és kártevők kordában tartásáért és a növények biztonságos kereskedelméért felelős.

olajbogyó

Olajbogyó-vizsgálat egy olasz laborban, ahol a Xylella fastidiosa mintegy 180 000 hektár olívát fertőzött meg – fotó: ©FAO/Alessia Pierdomenico

Mezőfalván májusban újra NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow!
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közreműködésével – idén is megrendezi az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását. A III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva május 23-24-én várja az agrárszakembereket; az eseményre ingyenes a belépés.

Az idei OMÉK nem más, hanem több lesz
Most is nagyon fontosak a kistermelők, ugyanakkor a nagy élelmiszeripari cégeket is reflektorfénybe állítják. Megtárgyalják, hogyan lehet fiatalítani és minőségi munkaerőt találni az agráriumban.

Az EP mezőgazdasági bizottsága döntött a KAP-reformról
Az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága a hétfőn és kedden lezajlott szavazást követően elfogadta a közös agrárpolitika reformjára vonatkozó javaslatcsomagot. A nagyobb gazdaságokhoz történő kifizetések csökkentését, a kisvállalkozások, fiatal és női gazdálkodók támogatását javasolják.

pénz

A nagyobb gazdaságokhoz történő kifizetések csökkentését, a kisvállalkozások, fiatal és női gazdálkodók támogatását javasolják – fotó: Shutterstock

Április 9-étől nyújthatók be az egységes támogatási kérelmek
Az egységes támogatási kérelmeket április 9-étől lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz. Idén közel 50 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímen igényelhető támogatás, valamint ezen jogcímekkel kapcsolatban teljesíthető az adatszolgáltatási kötelezettség.

Védekezés az aszálykár ellen: egy magyar találmány hozhat óriási változást a hazai mezőgazdaságban
Hazánkban nem újdonság a szárazság problémája, Magyarországon ugyanis az aszály, jégeső és tavaszi fagykár az összes mezőgazdasági kár 60%-át is meghaladta az elmúlt 35 évben.

Az Európai Bizottság 20 százalékkal csökkentené az agráriumra fordítható támogatás összegét
A földalapú támogatások 16 százalékkal, a vidékfejlesztési programban szereplő támogatások 26 százalékkal csökkennének a javaslat elfogadása esetén.

A termelőket az aszálykárenyhítési rendszer segíti
Az elmúlt időszak csapadékszegény időjárása miatt a 2019. kárenyhítési évben a termelők eddig közel 550 aszálykárt jelentettek be, mintegy 24.000 hektár területre, míg az elmúlt év hasonló időszakáig aszálykárra csupán 1 kárbejelentés érkezett 41 hektár területre.

aszály

Kiszáradt, repedezett termőföld Sáp közelében 2019. április 4-én – fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A digitális átalakulásra épített termeléssel magasabb jövedelmet lehet elérni
A vidék és a mezőgazdaság ügye nemcsak az ott élők, hanem az egész ország közös ügye, 2019 ezért az építkezés éve az agráriumban – mondta az agrárminiszter.

Bőséges a kínálat primőr zöldségekből, de búzából és repcéből millió tonnás kiesés várható
Bőségesen van korai termésű, hazai primőr zöldség itthon a boltokban, az aszály ugyanis nem befolyásolja ezeknek a zöldségeknek a termelését – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti osztályának elnöke.

Hogyan előzze meg a gabonatermesztő a súlyos vetésfehérítőlárva-kártételt?
A tavalyi év folyamán igen nagy problémát okozott egyes régiókban a vetésfehérítő bogár lárvái elleni védekezés. Többen farkast kiáltottak, mondván, biztosan rezisztenciáról van szó. Ez egyelőre nem bizonyosodott be, európai szinten is igen kevés ilyen adat fellelhető, pedig Nyugat-Európában a kalászos gabona jóval hangsúlyosabb helyet foglal el a vetésszerkezetben, mint Magyarországon. Így inkább kijuttatástechnikáról és a szerválasztás finomhangolásáról érdemes szólni.

A kötelező szerződések rendszere biztosítja a termelők méltányos jövedelmét
A héten elfogadott törvény szerint a friss meggy mellett az ipari alma értékesítésére irányuló szerződést is írásba kell foglalni a feldolgozóknak és a termelőknek. Az agrárminiszter a meggy és az alma mellett a cukorra vonatkozó ágazati kötelező szerződések részletszabályait is miniszteri rendeletben határozhatja meg.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.

Indexkép: MTI/Sóki Tamás