A civilek részletes javaslatcsomagot küldtek a kormánynak és a parlamenti pártoknak, amelyben a Nemzeti Vidékstratégiában szereplő birtokpolitikai elvek alkalmazását szorgalmazzák.

A közlemény szerint a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Szülőföld Mozgalom, a CSEMETE Természet- és Környezetvédő Egyesület, a Magyar Biokultúra Szövetség és a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ egy újabb, húszoldalas javaslatcsomagot dolgozott ki. Azokat a javaslatokat illesztették módosító javaslatok formájában a törvény újabb tervezetéhez, amelyekhez a tavasz folyamán több mint 170 civil szervezet és gazdatanács csatlakozott.

A civil szervezetek sokszínű, a kis- és közepes méretű, illetve családi gazdaságokra alapozó, a helyi feldolgozás és kereskedelem változatos rendszereit felépítő, fenntartható vidékgazdaság kiépítését kívánják elősegíteni. Ennek kulcsa álláspontjuk szerint a helyi közösségek földhöz juttatása.

A szervezetek szerint a földtörvény tervezetének alapvető korrekciója nélkül a földforgalom kicsúszhat a helyi közösségek ellenőrzése alól, és a termőföld a spekulációs tőke kezébe kerülhet. Ennek egyenes következménye lesz a vidék elszegényedésének fokozódása és a természeti erőforrás leromlása - közölték.