A német zöldek szóvivője, Friedrich Ostenndorff a magas vajárak okait vizsgálva a Tageszeitung című lapnak adott nyilatkozatában arra mutatott rá, hogy az EU 2016-ban 103,2 millió eurót fizetett ki tejtermékek (elsősorban tejpor) intervenciós felvásárlására.

Az előző évben az intervenciós vásárlásokra fordított kiadások mindössze 2,2 millió eurót tettek ki, az intervencióba helyezett sovány tejpor mennyisége pedig 480 tonnáról 59.400 tonnára emelkedett. Ezen a címen a legmagasabb összeget Németország legnagyobb tejfeldolgozó vállalkozása, a Deutsche Milchkontor kapta – olvashatjuk a topagrar.com német hírportálon.

A zöldek szerint ez azt bizonyítja, hogy teljesen elhibázott a kizárólag exportorientált tejtermelés, amelynek eléréséhez „állatgyárakon”, a levegő és vizek elszennyeződésén és az állatok szenvedésén keresztül vezet az út. Az eredmény pedig az, hogy a túltermelés következtében az állam kénytelen beavatkozni és az adófizetők pénzéből támogatást fizetni.

A nyitott világpiac hasznát csak a nagyvállalatok élvezik, miközben sok családi gazdaság kénytelen felhagyni a termeléssel.

tejpor

Az intervencióba helyezett sovány tejpor mennyisége 480 tonnáról 59.400 tonnára emelkedett – fotó: Shutterstock

A Német Parasztszövetség (DBV) vitatja Ostendorff kijelentéseinek helytállóságát, és védelmébe veszi az EU intervenciós intézkedéseit. A DBV szerint az intervenciós felvásárlásra fordított összeg nem az adófizetők pénzének pazarlása, hanem egy szükséges kockázatkezelő eszköz, amelynek révén a termelő gyakorlatilag kedvező áron tudja értékesíteni a termékeit.