Besenyei Ferenc elmondta: az élelmiszeripart stratégiai ágazatnak tartja a kormány, és ez reményt ad a tejiparnak arra, hogy az uniós forrásokból nagyobb arányban részesedhetnek a tejfeldolgozó vállalatok innovatív fejlesztések megvalósításához.

A tejipari egyesülés igazgatója emlékeztetett arra, hogy a magyar tejfeldolgozóipar 2012-ben 7 milliárd forint adózás előtti veszteséget könyvelt el 220 milliárd forint árbevétel mellett, a jövedelmezőség javításához szükség lenne a hazai tejfogyasztás növelésére, és innovatív beruházásokra.

Kiss Beáta, a Magyar Tejipari Egyesülés elnökségi tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy tej és a tejipari termékek alapvető élelmiszerek, az egészséghez elengedhetetlen összetevőket tartalmaznak. Európai összehasonlításban az látszik, hogy a magyar tejipari termékek 18 százalékos áfatartalma magasnak mondható az uniós 10 százalékos átlaghoz képest. Szerinte a tejtermékek forgalmi adójának csökkentése növelné a hazai fogyasztást, amely jelenleg éves szinten 175 liter tej személyenként.

Fórián Zoltán, az Agrár-Európa Kft. vezető kutatója arról számolt be, hogy az egyesülés megbízásából felmérték a hazai tejipart és lehetőségeit. Jelenleg a veszteségesen termelő hazai tejipar a harmadik legnagyobb ágazat az élelmiszeriparon belül, ezért szerinte mindenképpen beavatkozást igényel, hogy a helyzet változzon.

A tejipari szakemberek úgy látják, hogy az ágazat jövedelmezőségén az is segítene, ha az illegális gazdaság visszaszorulna, a fizetőképes kereslet erősödne.

Illusztráció: hír24