Aki felelősen és igényesen akar választani, az helyben előállított élelmiszert tesz a család asztalára – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár Kecskeméten a Helyi Termék Éve Program folytatásaként „Helyből Jobb!” néven, megújult tematikával folytatja fórumsorozat őszi első állomásán.

A termelői piacok és a helyi termékek népszerűsítése, a termelők tájékoztatása, valamint a vásárlókkal való szorosabb kapcsolattartás segítése volt a Földművelésügyi Minisztérium célja, amikor Fazekas Sándor miniszter tavaly meghirdette a Helyi termék éve programsorozatot.

A kormány és a szaktárca legfőbb célja, hogy a családok asztalára mindenkor kiváló minőségű, egészséges és biztonságos élelmiszerek kerüljenek – fogalmazott az államtitkár, s mint elmondta, e cél érdekében - egyúttal a magyar termelők hatékony segítésének szándékával - a kormányzat az elmúlt években számos jogszabály-módosítással könnyítette a kistermelői tevékenységet és a helyi termelői piacok létrehozását.

élelmiszer

A helyi termékek népszerűsítése folytatódik – fotó: iStock

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a helyi termékek előállításának ösztönzésére, az értékesítési csatornák kiépítésére, bővítésére és a termékek vásárlókkal történő mind szélesebb körű megismertetésére. Ebből a célból a tárca a NÉBIH-el, a Nemzeti Művelődési Intézettel és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen tovább folytatja a fórumsorozatát, amelynek egyik kiemelt célja, hogy a helyi termékeket gyártók szakmai ismeretei bővüljenek, és kérdéseikre választ kapjanak.

A programsorozat december 2-áig folytatódik, legközelebb Szécsényben, Zalaegerszegen, Balatonfüreden, Debrecenben, Pécsett, majd Budapesten bővíthetik ismereteiket a kistermelők, őstermelők, mikro-és kisvállalkozók