A hidrogénnel mint környezetkímélő energiaforrással világszerte régóta számolnak. Ismeretes, hogy szénből, földgázból, olajból és a víz elektrolitikus bontásával hidrogén állatható elő. Nagy hátrányt jelent, hogy környezetbarát előállítása és biztonságos tárolása jelenleg még igen drága.

A hidrogén mint energiaforrás felhasználása az ínséges, szegény afrikai földrészen különösen fontos lenne. Ezzel kapcsolatban a „H2-Atlas-Africa” projekt eddigi eredményei is már biztatóak.

Afrikában a Szaharától délre fekvő területeken az új energiaforrás, a hidrogén előállításához németországi, valamint két afrikai országban (Ghána, Namíbia) tevékenykedő kutatócsoportok a hidrogénre mint perspektivikus megújuló energiaforrásra nagy reménnyel tekintenek. A projekt a hidrogén-előállítás, -tárolás és ipari méretű -termelés kérdéseit öleli fel új alkalmazási területek feltárásával.

A H2-előállításhoz a környezetvédelmi és klímavédelmi szempontokra nagy figyelemmel kell lenni. Szociális megfontolásból a létesítmények mezőgazdasági területeken és vízkészletek vízforrások helyén nem építhetők, azaz a lakosság megélhetési feltételeit nem veszélyeztethetik.