A domain nevek fontos szerepet játszanak a „keresőbarát” honlapok elkészítésénél. Miért fontos, hogy a honlapunk „keresőbarát” legyen? Képzeljük el, hogy csokoládét szeretnék vásárolni. Képzeljünk el egy csokoládéboltot. Ahogy belépünk az üzletbe, rögtön a bejáratnál szinte beleütközünk egy fényesen megvilágított kínáló polcba. Ezen a polcon finomabbnál finomabbnak tűnő, szebbnél szebb csomagolású csokoládék kelletik magukat. Illatuk elbűvölő, áruk elfogadható és kis tálkában még kóstolót is találunk mellettük. Az eladók kedvesen biztatnak, kóstoljuk meg bátran, ezek a legnépszerűbb csokoládék, a vevők többsége mindig ezt keresi. Ember legyen a talpán, aki nem torpan meg és nem csábul el rögtön. Jó esetben még egy kicsit körülnézünk a boltban, de szinte biztos, hogy közben az imént látottak járnak a fejünkben. Ugyanakkor könnyen előfordulhat, hogy valahol a leghátsó sarokban, egy sötét kis alsó polcon bújik meg az a csokoládé, amit mindig is kerestünk. Csak éppen odáig el sem jutunk, mert telítődünk az ízekkel és a látvánnyal, sőt, ezek alapján már meg is hoztuk a döntésünket.

Valahogy így van ez a honlapokkal is. Hiába tartalmaznak értékes információkat, ha nincsenek a kirakatban, az ügyfelek egyszerűen nem találják meg őket. A jó tartalom fontos, de önmagában kevés. Az internetes böngészők (ilyen pl. a Google vagy a Bing) keresőrobotjai folyamatosan pásztázzák az interneten található tartalmakat, és különböző szempontok szerint sorrendbe állítják az azokat tartalmazó weboldalakat. Ahhoz, hogy ezen a listán az Ön honlapja elől szerepeljen, több szempontnak kell egyszerre megfelelnie. Amikor valaki a honlapját megfelelteti – vagy megpróbálja megfeleltetni – ezeknek a szempontoknak, akkor keresőoptimalizálást végez. Erről a későbbiek során még bővebben is lesz szó, de most kezdjük az elején, a honlap nevével.

A weboldal nevének, azaz címének kiválasztásánál próbáljunk a megcélzott látogatók fejével gondolkodni. Milyen szavakat gépelhetnek be a keresőkbe akkor, amikor az Önéhez hasonló szolgáltatást vagy terméket keresnek? Kapcsolódik-e a domain név a weboldal tartalmához? Lássunk egy példát! Ha az Ön vállalkozása fűszerpaprika termesztésére és értékesítésére szakosodott, akkor weboldalának látogatói – és potenciális vevői, ügyfelei – valószínűleg a „fűszerpaprika, eladó pirospaprika, fűszerpaprika termesztés vagy termelői fűszerpaprika” szókapcsolatokkal fognak a piacon szereplő vállalkozások után keresni. Ennek értelmében a legjobb választás a fuszerpaprika.hu név lenne.

Az internet indulásakor még egyszerű feladat volt lefoglalni azokat a szavakat webcímként, amelyek egyben a legfontosabb vagy leggyakrabban használt keresőszavak voltak. A honlapok számának ugrásszerű növekedése miatt mostanában ez nem könnyű feladat, és a jövőben még nehezebb lesz. Egyre gyakrabban szembesülhetünk azzal, hogy a kiválasztott domain már foglalt. Mit lehet ilyenkor tenni?

Ha a név már foglalt (jelen példánkban a fuszerpaprika.hu név a Szegedi Fűszerpaprika Zrt. tulajdona), alapvetően három megoldás adódik. Az első az lehet, hogy más tartomány alatt választja ki a domaint. Tehát a mi példánkban ez lehet a fuszerpaprika.com vagy a fuszerpaprika.net, esetleg a fuszerpaprika.eu. Érdemes azonban megfontolni, hogy a keresők számára a legértékesebb az adott ország tartománya alatt lévő azonosító – hazánkban ez a .hu –, ezt követi a .com, a .net, majd a többi alternatív végződés.

A második lehetőség a toldalékkal való kiegészítés. Ilyen toldalék lehet egy rag is. Esetünkben a fuszerpaprika.hu már foglalt, de a fuszerpaprikak.hu még szabadon regisztrálható. Toldalék lehet még a területi lehatárolás is, például használhatjuk a szegedi-fuszerpaprika.hu domaint, jelenleg ez is szabadon regisztrálható. Regisztrálás előtt azonban javasolt tájékozódni arról, hogy a kiszemelt település nem hozott-e olyan helyi rendeletet, amely alapján előzetes hatósági engedélyhez köti a település nevének használatát. Érdemes továbbá alaposan átgondolni, és már a domain név kiválasztása előtt figyelembe venni a cég fejlődésének lehetőségeit. A későbbiekben ugyanis esetleg probléma keletkezhet abból, ha a domain név egy meghatározott földrajzi területhez kötődik, miközben a cég más régiókban, új piacokon is szeretne érvényesülni. Ha mindenképpen a földrajzi nevet tartalmazó domain választása mellett döntünk, érdemes előre lefoglalni azon település, vagy régió neveket tartalmazó változatokat is, amely irányba a cég később továbbléphet.

A harmadik lehetőség a foglalt nevek helyettesítésére a második legjobb kulcsszó – esetleg egy gyakran használt szinonima – használata, vagy ennek kombinálása a már foglalt névvel. Példánkban ilyen lehet a pirospaprikak.hu, vagy a fuszer-es-pirospaprika.hu. Érdemes azonban minél rövidebb domain nevet választani, amit a látogatók is könnyebben megjegyeznek, valamint a keresők is előbbre sorolnak.

Bármelyik megoldást is választja a fenti három közül, minden esetben mérlegelje, hogy ha néhány betűs eltérés van az Ön honlapja és a konkurencia honlapjának neve között, bizony előfordulhat, hogy a látogató az Ön oldala helyett a versenytársnál fog landolni. Ez természetesen fordítva is igaz.

Ügyfeleink gyakran meg szokták kérdezni, miért bajlódunk ennyit a kulcsszavakkal, miért nem egyszerűen a cég neve a honlap címe? A válasz roppant egyszerű. Az interneten keresgélő, potenciális ügyfelek kulcsszavakat használnak a tájékozódás során. Ha a weboldal nevében található a kulcsszó, az jobban segíti leírni a weboldal tartalmát, valamint jobban rögzíti a céget és tevékenységét, mint az egyszerű xykft.hu név használata. A lista elején lenni pedig nagyon fontos akkor, amikor ma már szinte minden fogalomra több tízezer találatot adnak ki a keresők. Ha az Ön vállalkozása a 435. találat alatt található meg, kevés az esélye arra, hogy a honlapján keresztül tömegesen fogják megtalálni.

Kivételek természetesen vannak. Ha az Ön vállalkozásának neve egy jól bevezetett és a piacon már ismert márkanév, akkor használja bátran azt a nevet. A márkanevek használatánál sem árt azonban az óvatosság! Tegyük fel, hogy Önnek van egy üzlete vagy vállalkozása, amely egy ismert nemzetközi cég termékeit kínálja. Mielőtt regisztrálná például a ******-vetomagok.hu domaint (ahol a ****** helyében a nemzetközi cég neve áll), nem árt tudnia a következőket. Amennyiben az ismert nemzetközi cég Magyarországon is érvényes védjeggyel vagy védjegyekkel rendelkezik arra a szóra, amelyet domain nevében fel kíván feltüntetni, akkor a kérdéses domain név engedély nélküli regisztrációja, illetve használata védjegybitorlásnak minősül. Ennek elkerülésére javasoljuk, hogy előzetesen szerezze be a védjegyjogosult írásos engedélyét, illetve kössön felhasználási (licenc) szerződést a védjegyjogosulttal. Amennyiben nem így jár el és igényli a domain nevet, jó esetben a védjegyjogosult a nem prioritásos igény kéthetes meghirdetése alatt él kifogással az Ön igénylése ellen. Ha erre mégsem kerül sor, az semmiképpen sem értelmezhető joglemondásként, és a domain név bejegyzéséhez vagy használatához való hozzájárulásként. A védjegyjogosult később bármikor követelheti magának a domain nevet, akár alternatív vitarendezési eljárásban, akár védjegybitorlási eljárásban. Rosszabb esetben, ha ténylegesen használatba veszi a domain nevet, és a védjegyjogosult csak bizonyos idő elteltével lép fel annak használata ellen, akkor a domain név ismertté tételébe fektetett befektetései kárba vesznek, valamint számolnia kell a védjegybitorlás következményeivel is.

Néhány további jó tanács és információ röviden:

  • Internetes honlapok megjelentetéséhez egyedileg kiosztott domain névre van szükség.
  • A .hu webcímek kiosztása és odaítélése a .hu domain regisztrációt felügyelő szervezet, az Internet Szolgáltatók Tanácsa által megalkotott szabályzat alapján történik.
  • A szabályos domain igények 1-2 munkanapon belül ún. „bejegyzett feltételes használatba” kerülnek, azaz műszakilag már használhatók lesznek Az igényelt domain nevek egy nyilvános listán 8 napra meghirdetésre kerülnek. Ez alatt az idő alatt az igényléssel szemben panasszal lehet élni, és csak a 8 nap letelte után kerül sor a domain delegálására.
  • Nagyobb látogatottságot érhet el, ha egy rövid címet választ. A félregépelés esélye töredékére csökken egy 4-5 karakterből álló webcím esetén egy 10-12 karakteres címmel szemben.
  • Számos helyen (pl. startlap aloldalai) a szerkesztők a belinkelt oldalak domain neveit ABC sorrend alapján rendezik. Minél előrébb szerepel egy oldal neve, annál nagyobb az esély arra, hogy rákattint a látogató. Több választási lehetőség esetén célszerű az olyan cím alkalmazása, amely az ABC elején szerepel.
  • Lehetőség szerint a kiválasztott webcím írás- és kiejtési módja egyezzen meg. Ha Ön egy olyan név mellett dönt, amely másképpen van leírva, mint ahogy kiejtjük, regisztrálja mindkét változatot (pl. klick.hu és klikk.hu). Ellenkező esetben könnyen úgy járhat, hogy honlapja nevének párját más bejegyezteti, és teljesen eltérő tartalmat jelentet meg rajta.
  • A cégek általában azért kényszerülnek kötőjelet tartalmazó domain nevet választani, mert a kötőjel nélküli változat már foglalt. Ilyen esetben mérlegelni kell, hogy a kötőjel nélküli változat a versenytárs kezelésében áll-e, vagy egy semleges tartalom van rajta. Amennyiben a versenytársé, számolni kell azzal, hogy egy ügyféltől tévesen – kötőjel nélküli – info@-cal kezdődő e-mail címre érkező levelek a versenytárs postafiókjában landolhatnak, ami később bonyodalmakat okozhat. Ha lehetősége van rá – nem nagy kiadás –, foglalja le a domain név kötőjeles változatát is, nehogy annak más általi regisztrációja kényelmetlen helyzetet okozzon a későbbiekben.
  • Amennyiben egy .info lefoglalása mellett dönt, ne feledkezzen el a .info.hu cím lefoglalásáról sem. Biztosan lesznek olyan látogatók, akik nem tudnak az .info végű webcímek önálló létezéséről, és ösztönösen odateszik a cím mögé a .hu-t. Így az oldalt a *****.info.hu-n fogják keresni, ahol esetleg egy versenytárs honlapja lesz megtalálható.
  • A hazai piac szereplői számára a legkönnyebben a .hu végű címek jegyezhetőek meg. Amennyiben inkább külföldiek számára szeretné elérhetővé tenni a honlapot, akkor célszerű, ha nemzetközileg jobban ismert végződést választ, azaz .com, .net vagy .info végű cím mellett dönt.
  • Ha egy új oldalt működtet, és egy új címmel szeretne a piacon megjelenni, célszerű már az elején az ékezetes nevet is lefoglalni, nehogy a webcím ékezetes párja a versenytárs kezébe kerüljön. Több domain spekuláns szakosodott arra, hogy látogatott oldalak címeit lefoglalja ékezetes változatban, és azt kisebb-nagyobb nyereséggel értékesíteni kívánja. Legtöbb esetben az árat úgy határozzák meg, hogy jogi eljárást ne legyen érdemes indítani, de azért számukra az ügylet nyereséges legyen.
  • Óvatosságra intjük mindazokat, akik a versenytársuk cégnevével azonos címet foglalják le. Többször előfordult, hogy egy kötőjellel ellátott változatot foglalt le az adott versenytárs és ezen a címen saját termékeit, szolgáltatását népszerűsítette. A jogi eljárások során a bíró minden esetben a felperesnek adott igazat, és a visszaéléssel kísérletező piaci szereplőt elmarasztalta.

Hasznos oldalak:

www.domain.hu
www.domain.lap.hu
www.domainhirek.lap.hu
www.domainjog.lap.hu

Források: www.domainabc.hu, www.halasznet.hu

Ha többre kíváncsi arról, hogyan használhatja hasznosan az internetet vállalkozása eredményességének támogatása érdekében, tartson velünk az „Internetes praktikák” című sorozatunk további részeiben is. Legközelebb a tárhelyek kiválasztásáról fogunk írni.

Varanka Mariann – Pólya Árpád
www.agrostratega.blog.hu

A cikk első része IDE kattintva olvasható.