A Bahamákon döbbenetes pusztításokat okozó hurrikán elvonulása után a letarolt helyszínről készült képek a szörnyű katasztrófa mértékét jól érzékeltették. Nyilvánvaló, hogy ilyenkor főleg és elsőként az emberi szenvedésre irányul a figyelem, de a szörnyű humanitárius katasztrófa mellett a védett állat- és növényvilág számos egyedének élettere is tönkrement, ezzel számos faj fennmaradását veszélyeztetve.

A Bahama-szigetek egyik igen ritka madárfaja, a verébalkatúak rendjébe és a csúszkafélék (Sittidae) családjába tartozó Sitta unsularis életmódját – roppant nagy veszélyeztetettsége miatt – már régóta tanulmányozzák a Pinea erdőkben. Másik fajuk, a S. europea hazánkban is jól ismert védett madárfaj. Hegy- és dombvidékek erdeiben rendszeresen fészkelő faj, de síksági, egyes öreg fákban bővelkedő erdőkben is megtelepszik. A S. unsularis faj populációja egyre vészesebben apad – főleg a fakivágások miatt.

hurrikán

Számos madárfaj élete és fennmaradása a hurrikánok fellépése miatt egyre jobban veszélyeztetett (a kép illusztráció) – fotó: Pixabay

A jogos aggodalmak tovább súlyosbodtak az ökoszisztémát felborító hurrikánnal járó viharos szelek, esők, áradások fellépése miatt. A súlyosan sérült fákon a csúszka nem tud költeni, és a táplálkozását biztosító növényzet is elpusztul. A megfigyelésre kiválasztott csúszka mellett természetesen számos egyéb madárfaj élete és fennmaradása is a hurrikánok fellépése miatt egyre jobban veszélyeztetett.