A táplálkozástudományi szakértők személyenként évi 26 kg zöldség fogyasztását javasolják, ezzel szemben a krími lakosság egy főre jutó fogyasztása – a legutóbbi egy-két évben bekövetkezett emelkedés ellenére is – csak 1,9 kg körül mozog – írja a hortidaily.com.
A közeli jövőben több új üvegházi nagyüzem építését tervezik – fotó: Pixabay
Az ellátás fent vázolt nehéz a helyzetének a gyökeres javítását célozza a közelmúltban bejelentett terv, amelyet részben külföldi közreműködéssel és külföldi fajtákkal szándékoznak megvalósítani. Az európai országokkal szembeni szankciók ellenére a helyiek igyekeznek együttműködni külföldi vállalatokkal, így az elmúlt évben a Lucchini olasz cég három hektáros üvegházi felületet alakított ki a félszigeten.
A közeli jövőben a félsziget évi zöldségtermelését legalább 20.000 tonnára szándékoznak felemelni, több új üvegházi nagyüzem építését tervezik, de számítanak a saját üvegházakat építő, egyéni gazdák aktív közreműködésére is.