A táplálkozástudományi szakértők személyenként évi 26 kg zöldség fogyasztását javasolják, ezzel szemben a krími lakosság egy főre jutó fogyasztása – a legutóbbi egy-két évben bekövetkezett emelkedés ellenére is – csak 1,9 kg körül mozog – írja a hortidaily.com.

A térségben kevés a hajtatott zöldségeket előállító vállalkozás, közülük a legnagyobb a szovjet időkből fennmaradt „Krímteplica”, amely jelenleg a csőd szélén áll. A zöldségmagvak nagy részét Hollandiából szerzik be, mivel a helyi fajták, a vállalat vezérigazgatója szerint, nem felelnek meg a jelenlegi követelményeknek, bár kísérleti telepükön igyekeznek korszerű, új fajtákat előállítani. Termékeiket nemcsak a félszigeten, hanem Oroszország más részein is értékesítik.

üvegház

A közeli jövőben több új üvegházi nagyüzem építését tervezik – fotó: Pixabay

Az ellátás fent vázolt nehéz a helyzetének a gyökeres javítását célozza a közelmúltban bejelentett terv, amelyet részben külföldi közreműködéssel és külföldi fajtákkal szándékoznak megvalósítani. Az európai országokkal szembeni szankciók ellenére a helyiek igyekeznek együttműködni külföldi vállalatokkal, így az elmúlt évben a Lucchini olasz cég három hektáros üvegházi felületet alakított ki a félszigeten.

A közeli jövőben a félsziget évi zöldségtermelését legalább 20.000 tonnára szándékoznak felemelni, több új üvegházi nagyüzem építését tervezik, de számítanak a saját üvegházakat építő, egyéni gazdák aktív közreműködésére is.