A falusi CSOK igénybevételének feltételeit tartalmazó 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 36. paragrafusa szerint többek között nem vehető igénybe a támogatás, ha a lakást a lakáscéltól eltérően hasznosítják.

Tehát, bár őstermelőként és egyéni vállalkozóként akár székhelyként is bejegyzésre kerülhet a felújítandó épület, gazdasági célra nem lehet használni az ingatlant.

A falusi CSOK-ra jogosult településen élő helyi termékek előállításával foglalkozó kistermelők jó része valószínűleg nem veheti igénybe a támogatást.

A kistermelők árbevétele általában nem teszi lehetővé, hogy külön ingatlanban működő élelmiszer előállítására alkalmas "kisüzemet" alakítsanak ki, sőt az eladható mennyiségnek van felső határa a kistermelői rendelet szerint.

A kistelepülések vállalkozó kedvű kistermelői nem vehetik igénybe a falusi CSOK kezdvezményeit – Fotó: Agroinform.hu

A Nébih által kiadott működési engedély az esetek nagy részében a lakóhelyet nevezi meg a tevékenység helyszíneként, mivel a tevékenység végzésére ott van lehetőség. Ezzel pedig teljesül a jogszabály 36. paragrafusában megjelenő kizáró ok, miszerint a lakóingatlant nem kizárólag lakhatás céljára használják.

A szabályozás értelmében pontosan azokon a preferált kistelepüléseken eshetnek el a lehetőségtől a vállalkozókedvű kistermelők, ahol szerepet játszanak a helyi gazdaság élénkítésében, értéket állítanak elő, és saját munkahelyük megteremtéséről is gondoskodnak.

A kistermelők tevékenységét pályázati forrás segíti, melynek következő beadási időszaka április 6-án kezdődik, további részletek a palyazat.gov.hu-n.