Az amerikai Columbia Egyetem kutatói – Mingfang Ting, atmoszféra-kutató irányításával – többéves kísérletek és megfigyelések alapján megállapították, hogy a klímaváltozás az USA kukoricaövezetének termesztési feltételeire várhatóan két alapvető változást hoz, amelyeknek hatása máris érezhető – közölte a phy.org.

Ezek a folyamatok már évtizedek óta rontják a talaj termőképességét – fotó: Pexels

A felmelegedés az előttünk álló évtizedben egyrészt növeli a párologtatást, és kiszárítja a talajt, másrészt növeli a nyári viharok gyakoriságát az egyébként is legtöbb csapadékot hozó nyári hónapokban, ami csökkenti az éves csapadék mennyiségét, illetve még több nedvességet von el, azaz a jelenlegi átlagtermést csak jóval nagyobb mennyiségű öntözővízzel lehet elérni.

Hasonló következtetésre jutottak az Amerikai Geofizikai Szövetség elemzői is, akik szerint a szóban forgó terület állapota, pontosabban termőképessége a következő évtizedben folyamatosan romlik, mivel a talaj és a növények együtt a lehulló csapadéknál több vizet párologtatnak el.

Tekintettel arra, hogy az USA mintegy hat, középső államára kiterjedő kukoricaövezet a világ teljes kukoricatermésének több mint egyharmadát adja, az itteni termésátlag csökkenése veszélyes kihatást gyakorolhat az egész világ takarmánytermesztésére és az állati termékek globális kibocsátására.