A legutóbbi két évben megtapasztalhattuk a több országban jelentkező szokatlan hőhullám következményeit, amelyek súlyos terméskieséseket okoztak, az idei pedig az Egyesült Királyságban és Skóciában az egyik legmelegebb és legnedvesebb nyár volt, miközben Európa más körzeteiben (főleg Spanyolországban és Portugáliában) a termelőknek helyenként és időnként súlyos szárazsággal kellett szembenézniük – írja a farminguk.com angol hírportál.

A hőség és a szárazság pedig nagymértékben növeli a tűzesetek veszélyét is. Mindezek felhívták a figyelmet a mezőgazdasági termelés sebezhetőségére és arra, hogy az európai országoknak csak kormányszintű intézkedésekkel sikerülhet mérsékelniük a klímaváltozás negatív hatásait, és biztosítaniuk a lakosság élelmiszer-ellátását.

Az Egyesült Királyság Klímaváltozási Bizottsága legutóbb arra figyelmeztetett, hogy a kormány nem tesz meg mindent a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítésére. Az elmúlt évi szárazság és hőhullám súlyos következményekkel járt, mivel a termelők csak nehezen tudták biztosítani a téli takarmány- és élelmiszerkészleteket.

klímaváltozás

A klímaváltozás miatt 2050-re az európai növénytermesztők elveszíthetik éves termésük 16 százalékát – fotó: Shutterstock

Az európai élelmiszer-ellátás egyelőre nincs közvetlen veszélyben, de az EEA jelentése azt javasolja, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a precíziós gazdálkodásra, a vetésszerkezet diverzifikálására, a víztakarékosságra, valamint az új, hatékony technológiák alkalmazására és a talajerő megőrzésére, illetve helyreállítására.