A komló sokoldalúan hasznosítható növény

A komló sokoldalúan hasznosítható növény. – Fotó: 123rf.com

A komló sokoldalúan hasznosítható növény. Ezt bizonyították az Oregoni Állami Egyetem Linus Pauling Intézetének kutatói, akik Adrian Gombart professzor irányításával kimutatták, hogy a komlóból kivonható xanthohumol (XN) és a tetrahydro-xanthohumol (TXN) vegyület alkalmas lehet a helytelen táplálkozás okozta zsírmáj betegség kezelésére – számolt be az eurekalert.org.

A zsírmáj vagy máj szteatózis – mozgáshiánnyal párosulva – világszerte egyre komolyabban és egyre nagyobb tömegben fenyegeti a fogyasztókat.

A kutatók egerekkel végzett kísérletei rávilágítottak arra, hogy ez a két flavonoid vegyület – különösen a TXN – stabilizálja a vércukor szintet, és hatékonyan fékezi a zsíroknak a májban történő felhalmozódását, valamint a kóros elhízást.

A szóban forgó vegyületek bonyolult hatásmechanizmusának alapját a PPARγ-t, egy nukleáris receptor fehérje képezi. Az XN és a TXN használatára az Intézet részletes utasításokat dolgozott ki.

A legutóbbi kutatások szerint a vadkomlóból nyert kivonatok hatékony eszközt jelenthetnek a raktári kártevők irtásában.