Már nem először érkeznek Hódmezővásárhelyre kazah diákok, hiszen a Gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara és a kazahsztáni Almaatai Nemzeti Agrártudományi Egyetem között már tizenkét éve működik szakmai kapcsolat oktatási, kutatási és továbbképzési témakörökben.  Kaifás Ferenc egyetemi tanár így már korábban is a tanulmánykörúton lévő hallgatók figyelmébe ajánlotta a Hód-Mezőgazd Zrt-t, ugyanis ott olyan korszerű mezőgazdasági technika, technológia látható, ami csak kevés helyen van máshol az országban.

Így a 11 lányból és 10 fiúból álló 21 tagú csoport - köztük master képzős és doktorandusz is -, néhány tanár kíséretében nagy érdeklődéssel járta be a hódmezővásárhelyi telepeket.



A Vajháti szarvasmarha telepen a Magyarországon egyedüli, izraeli gyártmányú RMH Mixellent 26. önjáró keverő-kiszolgáló gép volt az, amelyet kívül-belül nagy érdeklődéssel szemléltek a hallgatók, hiszen számítógép vezérléssel képes az igényeknek megfelelően keverni, előállítani és kiosztani a takarmányt a teheneknek. Mindezek mellett természetesen a tehenészet minden részét végigjárták az újszülött borjaktól kezdve a végtermék tejházig.


A növénytermesztés eszközein, a traktorokon, betakarító gépeken kívül röviden a szárítóüzem működésével is megismerkedtek. A fiatal szakemberek a tájékoztató bemutatók minden pillanatát élénken követték, mondván, szeretnének minél több tapasztalattal és ismerettel hazatérni.


A vásárhelyi látogatás szintén egy kuriózummal zárult, hiszen Sortex Plus fajsúly- és szín szerint osztályozó vetőmag szeparátort sem láthatnak csak néhány helyen az országban. A Hód-Mezőgazdához hasonlóan felszerelt üzemeknek köszönhető, hogy hazánk előkelő helyet foglal el a vetőmag előállításban.