Németország leggazdagabb agrártermelőiről hivatalos statisztikai kimutatás nincs, de köztudott, hogy az ágazat egyre több szereplője tartozik az ország legnagyobb vagyonnal rendelkező polgárai közé – olvashatjuk az agrarheute.com hírportálon.

gazdag

A német agrárágazat szereplői közül egyre többen rendelkeznek jelentős vagyonnal — fotó: pixabay.com

Sokszor holding formájában működnek

Az átláthatóságot megnehezíti, hogy több mezőgazdasági tevékenységet folytató nagyvállalat jogi személyként (holding formájában) működik, és fő tevékenysége szerint ipari vagy kereskedelmi vállalatként van besorolva, ezért a leggazdagabb német parasztok listáját nem az agrárkategóriában kell keresni.


A tulajdonosok sok esetben nem is foglalkoznak a föld művelésével

A legnagyobb birtokok megvásárlásához szükséges tőkét pedig többnyire nem mezőgazdasági tevékenységből termelték, és a tulajdonosok nem igazán foglalkoznak a föld művelésével, azt inkább a bérlők művelik, aminek haszna állami szinten megkérdőjelezhető.

A jelenlegi leggazdagabb németországi parasztok neveit leginkább a „Who is Who" oldalait böngészve lehet az inkognitóból kiásni

A legnagyobb német agrárholding a korábban 45.000 hektáron gazdálkodó és néhány éve megszűnt KTG Agrar volt, jelenleg az ebből kivált, biogáz üzemeket működtető, brémai Deutsche Agrar Holding rendelkezik a legnagyobb birtokkal és jövedelemmel. Több ezer hektáros földvagyonnal rendelkezik még többek között a Merkle gyógyszerészeti vállalat, Martin Viessmann, fűtéstechnikai vállalkozó és a Steinhof, bútorgyártó és vegyes konszern, valamint a Remondis alapítója, Rethmann.