A Paribas Bank elemzője szerint Lengyelország 2019 első 9 hónapjában jól kihasználta a kínai kereslet nagy mértékű növekedését, és 58 millió euró értékben exportált tejtermékeket Kínába – írja a portalspzywczy.

Az export 90 százalékát a 3-6 százalék zsírtartalmú ivótej és a tejföl tette ki – fotó: Pixabay

Ez több mint 50 százalékkal meghaladta az előző év hasonló időszakában kivitt mennyiséget. Értékét tekintve pedig 16 százalékkal több volt a teljes előző évi exportnál, figyelembe véve, hogy az exportár valamelyest csökkent.

A Kínába irányuló lengyel tejexport több mint 90 százalékát a 3-6 százalék zsírtartalmú ivótej és a tejföl tette ki, e két termék exportértéke egy év alatt 151 százalékkal növekedett.

A termékek kiszállítása 1-2 literes, közvetlenül a boltokba kihelyezendő csomagolásban történt. Az UHT tejért a kínaiak kilónként 0,49 eurót, az előző évi árnál 7,7 százalékkal többet fizettek, és Kína ivótejből 2019 első 10 hónapjában összesen 600.000 tonnát vásárolt külföldről, 40 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Ugyanakkor az EU tagországok összesen 2019 első 9 hónapjában 1,2 milliárd euró értékben exportáltak tejtermékeket Kínába, és nemzetközi elemzők szerint a kínai tejimportigény továbbra is növekvő tendenciát mutat.