Lengyelország 10-15 évvel ezelőtt Európa nagy sertéshús termelő és exportáló országai közé tartozott, és ennek alapján a „Lengyel Hús” Egyesülés öt év alatt 50 milliárd złoty (~ 3.500 milliárd Ft) árbevételre számított. Mára viszont az ország sertésállománya a 10 évvel ezelőtti szinthez képest 35 százalékkal csökkent, és 2019-ben már hétmillió malacot és süldőt kellett importálni, összesen 2 milliárd złoty (140 milliárd Ft) értékben – írja a forsal.pl, lengyel hírportál.

Az ország sertésállománya a 10 évvel ezelőtti szinthez képest 35 százalékkal csökkent – fotó: Shutterstock

Az Egyesülés elnöke, Witold Choinski megemlítette, hogy már 2012-ben előkészítették a sertéságazat komplett átszervezési stratégiáját, amelyet mostanáig nem sikerült megvalósítani. A sertéságazat külkereskedelmi mérlege ugyanakkor lengyel szempontból 1,8 milliárd złoty (125 milliárd Ft) negatív szaldót mutat, sőt az egész lengyel sertéshústermelés az élősertések importjára épül. Mindez tulajdonképpen az afrikai sertéspestis sorozatos fertőzéseire vezethető vissza, amelynek megfékezéséhez hatékony eszközt a lengyel állatorvosoknak és tenyésztőknek nem sikerült találniuk.

Helyi szakértők szerint jelenleg már nem lehet tovább halasztani a lengyel termelés teljes átszervezését, amelyben első lépésként a süldőknek az utóbbi 10-12 év alatt a négyszeresére nőtt importját kell kiiktatni, amelynek mintegy 85 százaléka Dániából származik. Choinski szerint Lengyelországban jó adottságai vannak a sertéstenyésztéshez, és egyaránt helye van a nagy koncentrációjú üzemeknek, illetve a családi kisgazdaságoknak, amelyek jelenleg az ország teljes sertéshús termelésének több mint 70 százalékát állítják elő.