A Zala vármegyei Borsfán élő Orsós Brigitta Katalint, ez mégsem riasztotta el. Csak néhány tő növénnyel indult nemrég, ma már pedig kettő, viszonylag nagy levendulakertet is gondoz párjával, Tillinger Tamással. Az operatív munka nagy része a kertekben jobbára Tamásé, Brigi pedig az "értelmi szerző", a stratéga és övé a feldolgozás is. Persze, a valóságban nem ennyire élesek a kontúrok...

A lila szirmú, bódító illatú virágokat sokféleképpen dolgozzák fel – s mindegyik típusú termék iránt nagy a kereslet. Erről és az indulásról, illetve szakmai titkokról is beszélgettünk Brigivel.

levendulafarm

Száz tővel indultak, ma már nagyon szép a borsfai ültetvény – fotó: Haris Buda

–  2017-ben kezdtünk el levendulával foglalkozni. Tihanyból rendeltünk növényeket, melyeket az otthonunk kertjében ültettünk el – idézte fel a kezdeteket Brigi, aki 2015-ben, tihanyi látogatása nyomán jegyezte el magát az Európában őshonos, illatos dísznövénnyel. – Száz tővel indultunk, amit egy évvel később újabb 100 tővel bővítettünk. Háromévesek voltak a növények, amikor először szerveztünk levendulaszüreti programot, akkor már annyi virágot hoztak a tövek, hogy azokból már csokrot is lehetett kötni. Lehetőséget láttunk a levendulatermesztésben, így 2022-ben kezdtünk el további fejlődésen gondolkodni. Ennek jegyében tavaly bérleti szerződést kötöttünk Dobri község önkormányzatával és átvettük fenntartásba a település 8-10 éves levendulását. Ez körülbelül ezer tövet jelent, ezek minőségi feljavítása most a legfontosabb feladatunk, ami úgy néz ki, hogy 1-2 évet biztosan igénybe vesz majd.

levendulafarm

A levendula szépsége nagyban múlik a metszésen – fotó: Haris Buda

Briginek már a kezdetek kezdetén az volt az elképzelése, hogy a virágokból csokrokat köt, szörpöt készít, de aztán a tevékenységi kör folyamatosan bővült az évek során. Ma már mellékállású vállalkozóként tevékenykedik főállása mellett és a kettőt próbálja összehangolni. Ez azonban nem könnyű, mert a levendulás hobbinak már nagy, megélhetési forrásnak pedig kicsi.– Mi az orvosi francia levendulával dolgozunk, de a közhiedelemmel ellentétben nem ennek a legmagasabb az illóolaj-tartalma, hanem az angol levendulának – humán felhasználásra azonban előbbit preferálja az gyógyszeripar-, illetve szépségipar – magyarázta a zalai termelő. – A levendula szereti a kötött talajt, Franciaországban például a sziklás részeken díszlik a legszebben, kedveli a meleget és ha magas a napsütéses órák száma. Zala megye ilyen szempontból nem a legoptimálisabb termőhely, ugyanis utóbbiból itt a legkevesebb az országban. Fontos, hogy évente metsszük, egyszer tavasszal, sarjadás előtt, ez a fontosabb, ilyenkor a fás rész felett 2 centiméterrel vágjuk vissza a hajtásokat. Most az elnyílt virágok szárait távolítjuk el, ősszel pedig már inkább csak fazonírozunk. Fontos a megfelelő mértékű ritkítás is, hogy a tövek belseje is kapjon elegendő fényt, mert akkor tud szépen, erőteljesen fejlődni.

levendulafarm

Brigi párjával, Tillinger Tamással – fotó: Haris Buda

Brigi hozzátette: már 2015-ben közel 3000 forintot elkértek a termelők fél liternyi levendulaszörpért, amit a sokszor emlegetett Tihanyban kóstolt először, s akkor úgy gondolta, ilyet tud csinálni ő is. És lőn... Sőt, szörpkészítő tudományát oly mértékben sikerült tökéletesítenie, hogy tavaly termékével elnyerte a Kézműves Kiválóságok verseny különdíját. Ezen kívül virágvizet, illóolajat, fürdősót, illatpárnát, sópárnát, fürdőbombát állítanak elő a virágzatból. Virágot, csokrot azonban már csak Szedd magad! akciók keretében adnak el.

levendulafarm

A termékelőállítás mellett nyitnak az agroturizmus felé is – fotó: Haris Buda

A tervek között szerepelnek a levenduláskertekhez kapcsolódó különféle agroturisztikai programok, például jógaóra, koszorúkészítés, levendula workshopok, rekreációs rendezvények, sőt, gerinctorna is.