A kkv vezetők következő egy évre vonatkozó árbevétel és eredmény várakozásai szinten maradtak az előző negyedévhez képest. A hazai vállalkozások átlagosan 6,4%-os árbevétel és 3,6%-os eredmény növekedéssel számolnak a következő egy évben. Árbevételük jövőbeni alakulását tekintve a mezőgazdasági cégek a legoptimistábbak, miközben az ipari, építőipari cégek számítanak legkevésbé bevételük növekedésére. A nyereség növekedés nagyságát tekintve szintén a mezőgazdasági cégek a legpozitívabbak, míg a kereskedelmi szektor számít a legkisebb mértékű profitnövekedésre” - mondta el Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A hazai kisvállalkozások gazdasági helyzetét meghatározó tényezők közül a vevői kapcsolatokat követően továbbra is a cég pénzügyeire vonatkozó várakozások a legfontosabbak. „A kkv vezetők jelenlegi árbevétel változásai hasonló képet mutatnak, mint az előző negyedévben. Az elkövetkezendő egy évben átlagosan 6,4%-os árbevétel növekedést feltételeznek, ami gyakorlatilag nem jelent elmozdulást az idén eddig jellemző 6,5% körüli értékhez, alulmarad azonban a tavaly ilyenkor jellemző 6,7-7,0%-os sávtól. Legnagyobb arányban (42%) továbbra is azok a vállalkozások vannak, amelyek a 0-6% között növekvő nominális bevétel növekedéssel számolnak, és a kkv-k mintegy 36%-a ennél nagyobb mértékű árbevétel növekedést tervez, azonban majd minden hetedig cég árbevétel csökkenést valószínűsít” – részletezte az eredményeket Németh László.  „Mivel az MNB legutóbb 3,9%-ra módosította a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzését, így ennek az árbevétel növekedésnek legnagyobb része az áremelések hatására történhet, így a reál növekedés továbbra sem számottevő. Ezzel összecseng, hogy a megkérdezett vállalkozások között azok vannak legnagyobb arányban - mintegy 45% -, amelyek kisebb-nagyobb mértékben áremelést terveznek” – tette hozzá a szakember.

Az egyes ágazati szektorokat tekintve az ipari, építőipari cégek a legpesszimistábbak, átlagosan 5,7%-os árbevétel növekedést feltételeznek a következő egy évben. Ezzel szemben a mezőgazdasági kisvállalkozások átlagosan 8,6%-os bevétel növekedést várnak, és csupán 6%-uk feltételez árbevétel növekedést.

A profitvárakozásokat tekintve az látszik, hogy az előző negyedéves adatokhoz képest gyakorlatilag nem romlottak a várakozások. Az elkövetkező egy évre a cégek többsége (72%) továbbra is növekedést prognosztizál, és az átlagos elvárás a 3,6%-os nyereségnövekedés. „Ennek oka az lehet, hogy miközben az ún. chipsadó eredményt csökkentő hatása már beépült a várakozásokba, az adótörvény újabb módosítása, valamint a jövőre életbe lépő áfa-emelés még nem volt ismert a megkérdezés idején” – mondta el a szakember.

A következő egy év nyereségét tekintve legoptimistább álláspontot a mezőgazdasági cégek képviselik, akik átlagosan 4,3%-os bővülésre számítanak. A legkisebb mértékű, mintegy 3,2%-os nyereség növekedést a kereskedelmi vállalkozások valószínűsítik