Sorozatunk 11. részében Gál Eszter, a Control Union Hungária Kft. független áru- és terményellenőrzési üzletágának irodavezetője folytatja gondolatait a központi iroda munkavégzéséről, a vele készített második interjúban további betekintést enged a kulisszák mögé.

Egy minőségellenőrző cég ellenőrzési munkáinak megtárgyiasulását azok a hivatalos okmányok jelentik, amelyeket az adminisztrációjuk állít ki az ügyfeleik részére. Ezekben a dokumentumokban ötvöződnek a Control Union Hungária Kft. képzett szakemberei által végzett mintavételezések és mintakészítések, helyszíni megállapítások, valamint az ezekből az ellenőrzésekből kikerülő mintákon elvégzett akkreditál laboratóriumi mérési eredményei.

A kiállított riportok és certifikátok egytől-egyig olyan összetett dokumentumok, amelyek a kereskedelmi partnerektől függetlenül igazolják az adott szállítmány minőségét, állagát, mennyiségét, a szállító eszközök tisztaságát, rakodásra való alkalmasságát. Mivel a Control Union Hungária Kft. egy független minőségellenőrző cég, az általuk tett megállapításokat a szerződő partnerek kölcsönösen elfogadják a szerződéseik pénzügyi rendezése során.

Control Union Hungária Kft. kollégái a mintavételezéseket és ellenőrzéseket az ügyfelektől kapott megbízások alapján végzik, figyelembe véve az adott terményre, árura vonatkozó szakmai előírásokat, terményszabványokat. A mintavételezések túlnyomó részét a GAFTA és FOSFA nemzetközi szervezetek által előírt mintavételi szabványok alkalmazásával végzik.

Mivel a Control Union Hungária Kft. ezen szervezetek által elfogadott ellenőrző szervezet, illetve a Dunaújvárosban található vizsgáló laboratóriumuk is rendelkezik ezekkel a tanúsításokkal, a cég jogosult az adott tanúsítások által előírt szabványok szerinti mintavételezésekre, ellenőrzésekre, valamint analízisek elvégzésére.

Eszter az interjúja során beszámol arról, milyen módon történnek az okmányolások, adminisztrációs munkájukat milyen belső használatú dokumentumok segítik, melyeket a kollégák az ellenőrzések helyszínein állítanak ki. Kapkodtuk a fejünket a rengeteg dokumentum megnevezése hallatán, melyeket bizony nap, mint nap használnak. Ezen belső dokumentumokon feltüntetett megállapítások, illetve az akkreditált laboratóriumtól kapott analízis eredmények összevezetése alapján születnek meg a végleges okmányok. Itt is csak hallgattuk a dokumentumok elnevezéseinek sokszínűségét: raktári mintavételi jegyzőkönyv, minőségi-, súly- és tisztasági certifikátok, plombálási jegyzőkönyvek, "nem kívánatos paraméterekről' szóló igazolások és még hosszasan sorolhatnánk.

A Control Union Hungária Kft. által kiállított dokumentumok egyediek, a megállapításaikat az ellenőrzéseik során készített fotókkal támasztják alá, amelyeket a napi jelentéseikben feltüntetnek, ezzel is szemléltetve az ellenőrzés körülményeit, vagy csak egyszerűen illusztrálva a helyszínen tapasztaltakat. És ami talán a legfontosabb, hogy ezek a dokumentumok: hitelesek!

Control Union Hungária Kft. logo

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Kutas Attila – üzletfejlesztési igazgató
+36 30 981 7941
akutas@controlunion.com

Központi iroda – 1146 Budapest, Hungária krt. 140–144.
+36 30 626 9197
hungaryoffice@controlunion.com

Tanúsítási üzletág – 1148 Budapest, Kalapács u. 19/A
+36 30 201 5775
tanusitas@controlunion.com

Akkreditált laboratórium – 2400 Dunaújváros, Magyar út 106/B
+36 30 545 2629
labhungary@controlunion.com