A tavaszi mezőgazdasági munkákat május elejére (de 5-10-ére mindenképpen) illik befejezni, ezúttal azonban az időjárás más véleményen volt. A vetési munkákon nagyjából túl vannak a gazdálkodók, ma már leginkább csak kukoricát vetnek, abból is a rövid tenyészidejűeket, amelyekkel valamelyest behozható a lemaradás.

- A tervezett 210 ezer hektáros területből eddig mintegy 165 ezer hektáron került földbe a mag. Kukoricát 90 ezer, napraforgót 25 ezer, cukorrépát pedig 10 ezer hektáron vetettek a hajdú-bihari gazdák - mondta el a Naplónak Kiss Zoltán, a megyei FM-hivatal helyettes vezetője. Utalt arra, hogy a burgonya vetésterülete évek óta csökken, idén alig több, mint ezerötszáz hektáron termeszteik. A többi növény (zöldborsó, tavaszi kalászosok) vetésterülete a tervezetthez hasonlóan alakult.

A közelmúlt napos, szeles időjárásának köszönhetően a vízborítás a földeken látványosan csökken, és ezen a helyzeten az időnkénti záporok, zivatarok sem változtatnak lényegesen. Ma már inkább csak a mélyen fekvő területeken (a táblák szélén) áll meg a víz, ezeket a foltokat azonban a talajművelő gépekkel kikerülik. Az őszi kalászosokat mintegy 10 ezer hektáron károsította a víz, de egyébként is gyengébben bokrosodott a búza, mint szokott.

P. A.

Forrás: http://www.haon.hu/engine.aspx/page/haon-article-detail-page/cn/haon-news-ed03-20060518-112824/dc/im%3Ahaon%3Anews-hajdubihar/ag/im-naplo