Az agrárgazdasági bizottságok alakuló üléseit a helyben szokásos módon, illetve elektronikus úton közzétett meghívó útján is össze lehet hívni. A NAK országos elnöksége úgy döntött, hogy az a kamarai tag, aki nem a lakóhelye vagy székhelye szerinti települési agrárgazdasági bizottság munkájában kíván részt venni, megjelölhet egy másik bizottságot is, ha az érintett településen vállalkozási tevékenységet is folytat - hívta fel a figyelmet közleményében a NAK.

A kamara hangsúlyozta azt is: a települési agrárgazdasági bizottságok munkájában valamennyi kamarai tag jogosult részt venni. A bizottságok munkája és tevékenysége nyilvános, ahol az érintettek első kézből informálódhatnak a kamara működéséről, terveiről, illetve jelezhetik elvárásaikat és igényeiket a NAK munkájával kapcsolatban.

A települési agrárgazdasági bizottságok automatikusan nem fogják kiváltani az új földforgalmi szabályozási rend keretei között felállítandó helyi földbizottságokat - mutatott rá a NAK. A kamara a jelenlegi elképzelések szerint csak azokban az esetekben venné majd át a helyi földbizottságok feladatait, amennyiben azok nem alakulnának meg, illetve nem működnének.

A NAK vezetése már döntött arról, hogy fel kíván állítani egy olyan szakértői stábot, amely a termőföld forgalmazásával kapcsolatban felmerülő kérdésekben szakmai segítséget nyújt. Ugyanilyen segítség nyújtására lesz alkalmas a közeljövőben felállítandó kamarai jogsegélyszolgálat is.

A közlemény kitér arra is: egyre többen kérelmezik, hogy az önkéntes tagság lehetőségével élve részt vehessenek a kamarai életben. A NAK országos elnöksége úgy döntött, hogy amíg a települési agrárgazdasági bizottságok megalakulása nem fejeződik be, a választások tisztasága érdekében nem kíván dönteni az önkéntes tagfelvétel kérdésében - áll a közleményben.