Egy új kutatás szerint a narancshéj lehet a kulcsa a szív és az érrendszer egészségének, mivel a fitokemikáliákban gazdag narancshéjkivonat csökkentheti a káros vegyi anyagok termelődéséért felelős enzim szintjét.

A legújabb kutatások kimutatták, hogy egyes bélbaktériumok elősegítik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Amikor ugyanis az emésztés során bizonyos tápanyagokkal táplálkoznak, a bélbaktériumok trimetil-amin-N-oxidot (TMAO) termelnek. A TMAO tehát a beleinkben található egyes baktériumok anyagcseréjének mellékterméke. Az étkezéssel bevitt anyagok emésztése során keletkező trimetilamin (TMA) alakul át a májban TMAO-vá. A Floridai Egyetem által vezetett kutatásban részt vevő szakemberek szerint a TMAO szintje segíthet előre jelezni a jövőbeni szív- és érrendszeri betegségeket.

A tudósok most azt vizsgálták meg, hogy milyen lehetőségek rejlenek a fitokemikáliákban gazdag narancshéjkivonatokban a TMAO és a TMA termelésének csökkentése érdekében.


A vizsgálat eredményei szerint a narancshéjkivonat hatékonyan gátolja az anyagcsere során keletkező káros vegyi anyagok termelését. A kutatók a kivonatban egy feruloil-putreszcin nevű vegyületet is találtak, amely szintén gátolja a káros vegyi anyagok termeléséért felelős enzimet. Ez a felfedezés rávilágít a feruloil-putreszcin korábban fel nem ismert egészségügyi potenciáljára a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében.

narancshéj

Egy új kutatás szerint a narancshéjkivonat hatékonyan gátolja az anyagcsere során keletkező káros vegyi anyagok termelését – fotó: Shutterstock

Az Amerikai Egyesült Államokban évente ötmillió tonna narancshéj keletkezik a narancslégyártás során, melynek fele szarvasmarhák etetésére szolgál, a többi pedig kárba vész annak ellenére, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság szerint a természetes narancshéjkivonatot biztonsággal fogyaszthatják az emberek.

Az új kutatási eredmények szerint tehát a narancshéj értékes egészségmegőrző vagy egészségjavító összetevővé, étrend-kiegészítővé vagy élelmiszer-összetevővé is válhatna. E kutatás továbbá megnyithatja az utat a narancshéjból kinyerhető bioaktív vegyületekkel dúsított funkcionális élelmiszerek kifejlesztése előtt, melyek új terápiás stratégiákat kínálnak a szív egészségének megőrzése érdekében.

Forrás: divany.hu