Ez ellen az amerikai tejtermelők érdekképviseleti szervezetei élesen tiltakoznak, mivel a megjelölés félrevezető, és szerintük az ilyen termékek tápértéke jóval alacsonyabb a tejtermékekénél – számolt be a nytimes.com. Ezért szerintük a növényi alapú „tejek” indokolatlanul és igazságtalanul érnek el robbanásszerű forgalomnövekedést, és támasztanak egyre erősödő konkurenciát a valódi tejtermékekkel szemben. Ezeknek a „tejeknek” a forgalma az USA-ban 2016-ban a négy évvel korábbi 900 millió dollárral szemben elérte az 1,2 milliárd dollárt.
Az amerikai bíróságok eddig nem foglalkoztak érdemben a tejtermelők panaszával. Ezért az érdekképviseleti szervek az USA Élelmiszer és Gyógyszer Kormányzatának (FDA) segítségét kérték, hogy szerezzen érvényt a tej általa kibocsátott definíciójának, miszerint „a tej egészséges tehenek megfejése által nyert laktóztartalmú (lacteal) váladék”.
A tiltakozók szerint az ilyen termékek tápértéke jóval alacsonyabb a tejtermékekénél – fotó: Shutterstock
A tehéntej szószólói azt hangoztatják, hogy a tej a jó egészségi állapot fenntartásához szükséges, kilenc alapvető tápanyagot tartalmaz (kalcium, kálium, D vitamin, B12 vitamin, stb.), fehérjetartalma 9-szer magasabb a mandulatejénél, viszont jóval kevesebb adalékanyag van benne mint a konkurens növényi termékekben.
A növényi alapú „tejek” termelői és forgalmazói viszont azt állítják, hogy a kérdés eldöntését a fogyasztókra kell bízni, akik nagyon jól tudhatják, hogy mit vásárolnak, mivel az ilyen termékek egyetlen dobozán sincs tehén. Sőt azzal is érvelnek, hogy a növényi alapú „tejeket” a tejérzékeny (laktóz intoleráns) személyek is fogyaszthatják, másrészt ilyen alapon a kakaóvaj vagy a mogyoróvaj nevében sem szerepelhetne a tejre utaló megjelölés.