„A mezőgazdasági árak 2,6 százalékos mérséklődését elsősorban a növénytermesztőknél és a tejtermelőknél jelentkező árcsökkenés okozza. A globálisan jó terméshozamok és magas készletek miatt tartósan alacsony eladási árakra kell felkészülni, ami hatékonyságnövelést és agrotechnológiai váltást tesz szükségessé a hazai növénytermesztők esetében” – tájékoztatott Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

„A KSH legutóbbi adatai alapján augusztusban átlagosan 2,6 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági árak. Az átlag mögött azonban a növény-, illetve az állattenyésztők esetében igen eltérő folyamatokat látunk. Egyelőre még csak a búza esetében látjuk a tényleges betakarítási eredményeket, itt a 17 százalékos árzuhanás egyértelműen a globálisan magas készletek és kedvező idei terméshozamok eredménye. A kukorica esetében augusztusban még nem kezdődött el a betakarítás, de a várt magas terméshozamok miatt itt is árcsökkenésre lehet számítani, akár 40.000 Ft/t alá is lemehet a kukorica ára” – mondta el Tresó István.

gabona

A növénytermesztők kénytelenek agrotechnológiai váltással, készletezéssel hatékonyságnövelést elérni – fotó: iStock

„Ami a pillanatnyi képnél még fontosabb, hogy úgy tűnik, ez az árcsökkenés tartós lesz, sőt, akár éven túl is elhúzódhat. A tavalyinál 15-17 százalékkal alacsonyabb árszint azonban már nem csak a nyereséget viszi el, de kifejezetten veszteséges, így a növénytermesztőknek nincs más lehetőségük, minthogy agrotechnológiai váltással, készletezéssel hatékonyságnövelést érjenek el. Ez jelentheti a költségek csökkentését, az időjárási trendekhez jobban igazodó genetika választását, hatékonyabb talajművelést és tápanyag-utánpótlást, valamint saját tárolókapacitások kiépítését” - hangsúlyozta ki Tresó István.

„Az állattenyésztők esetében jelenleg kedvezőbb a kép: a globális szinten magas készletek és az orosz embargó hatására erőteljesen beszűkült sertésexport miatt a sertéstenyésztők régóta nehéz helyzetben voltak, mostanra azonban leépültek a készletek, így a sertéshús felvásárlási ára normalizálódni tudott. Ezzel szemben a tej felvásárlási árának folyamatos esése miatt a tejtermelőkön fokozódik a nyomás, amit a kormány napokban bejelentett szándéka, miszerint több friss tejet kapnának a közétkeztetés keretében a gyerekek, ezt enyhítheti” - tájékoztatott a szakember.