Az állami földek értékesítése jó alkalom, hogy vásárolni tudjanak azok a családi gazdaságok, amelyek szeretnék megerősíteni gazdaságukat – mondta Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Ahogyan arról korábban az Agroinform.hu beszámolt, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti tájékoztatóján jelentette be, hogy az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot.

föld

A részletek kidolgozása még folyamatban van. – fotó: Shutterstock

A földeket bérlők elővásárlási joga kapcsán ugyanakkor kiemelte, hogy a földforgalmi törvény szerinti elővásárlási jogosultat akkor illeti meg a lehetőség, ha már három éve használja a területet, és a nyilvános árverésen kialakult árat megadja. Csak helyben lakó földműves, magyar állampolgár vásárolhat termőföldet, spekuláns, az ország másik részéből érkező befektető vagy külföldi állampolgár nem – hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy a megvásárolható földekre 20 éves elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be, és az államnak visszavásárlási joga is lesz.

Az árveréseken arra törekednek majd, hogy a kikiáltási ár a helyben szokásos piaci ár fölött legyen. Ennek az az oka, hogy felelősen kell gazdálkodni az állami vagyonnal, akkor is, ha kifejezetten a családi gazdaságok versenyképességének érdekében történik az értékesítés. A Magyar Fejlesztési Bank kidolgoz egy hitelkonstrukciót, amely a liciten kialakult vételár kifizetésében nyújt majd segítséget a gazdáknak – mondta Bitay Márton.