A nytimes.com egy óriási olaszországi felhőszakadásról számolt be. Két hónappal ezelőtt Olaszország egésze még a rendkívüli szárazságtól és hőségtől szenvedett, majd szeptember közepén egy száz éve nem tapasztalt felhőszakadás, egy „igazi vízi bomba" zúdult az ország középső részén fekvő Marche régióra.

A felhőszakadás folyammá változtatta a települések utcáit, több ember halálát okozta, többeket pedig a tűzoltóknak kellett kimenteniük, míg sokan mások a háztetőkön és a fákon kerestek menedéket. A három óra alatt lezúduló mintegy 500 mm (16-19 hüvelyk) esővíz pedig az aszály által meghagyott, betakarítatlan növényi termés nagy részét gyakorlatilag elmosta. Ugyancsak komoly erőfeszítésbe került a sártengerré változott utcák és közterületek megtisztítása is.

A mezőgazdaságban keletkezett károk felmérése még csak most kezdődött el, de a Coldiretti előzetes becslése szerint azok értéke értéke meghaladja a hatmilliárd eurót.

eső

Három óra alatt 500 mm eső zúdult le – illusztráció: Pixabay

Az adott körzet és az ország vezetői figyelmeztetésnek veszik az ellentétes időjárási jelenségek által okozott károkat, amelyek alapján megállapították, hogy a világszerte egyre gyakoribbá váló és egyre nehezebben előrejelezhető szélsőséges időjárás veszélyeire és a károk lehetséges megelőzésére az eddigieknél jóval nagyobb gondot kell fordítani.