Az étkezési és takarmányozási rovartenyésztéssel foglalkozó nemzetközi platform (IPIFF) egy tájékoztató dokumentumot, illetve felhívást adott ki a takarmányozási célú rovartenyésztés módszereinek és higiéniai előírásainak országok közötti, egyelőre önkéntes alapon történő összehangolására – írja az allaboutfeed.net.

Ez logikus és szükséges lépésnek tűnik, mivel ez garantálhatja, hogy a világban előállított rovaralapú takarmányok (és élelmiszerek) biztonsággal, azaz az állatok és emberek egészségének károsítása nélkül felhasználhatók legyenek.

Az IPIFF a tájékoztatást az EU Bizottsághoz is eljuttatta. Az EU a felhívással egyetért, és a közeli jövőben megkezdi a vonatkozó előírások és szabványok kidolgozását, összhangban a takarmányokra és élelmiszerekre vonatkozó általános szabályokkal, és egyeztetve az illetékes felügyeleti hatóságokkal.

tücsök

Tücsök mint élelmiszer – fotó: Shutterstock

„A kibontakozó vita és az uniós, illetve nemzeti hatóságok által jóváhagyandó szabályozás hasznos információforrásként és útmutatásként, illetve referenciaalapként szolgálhatja valamennyi rovartermelő és -felhasználó érdekeit” – mondta Antoine Hubert, az IPIFF elnöke.