A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési osztályának tevékenységét Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke felügyeli. Az alelnök az osztály keretében megalakuló alosztály első, április 10-i ülésén hangsúlyozta: a közel 400 ezres kamarai tagság több mint fele fő- vagy melléktevékenységként szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik vagy érdekelt az ehhez kapcsolódó beszállítóiparban.

Az alelnök örömét fejezte ki, hogy a beszállítói szegmens széles körben képviselteti magát az alosztály munkájában, hiszen nagyon fontos, hogy a Kamara közvetlenül ismerje meg a megoldandó problémákat, közösen dolgozhassanak az előrevivő elképzeléseken.

Mint Petőházi Tamás, az országos szántóföldi növénytermesztési osztály elnöke elmondta, fontos, hogy a magyar agrárium nem független a világgazdasági folyamatoktól, így nagyon lényeges a tudásmegosztás, az információátadás. Az alágazat egyik fontos kihívásának nevezte az esetleges krízishelyzetek kezelésére felkészülést, valamint a fordított áfa várható megszűnése miatt 2019-től induló új ÁFA-szabályokra való felkészülést, illetve a versenyképesség erősítését, a hatékony innovatív technológiák elterjesztését.

Az elkövetkező időszak fontos vállalásaként említette az ajánlati fajtalista elindítását takarmány kukoricában, majd őszi búzában – ami természetesen a beszállítókat is érinti.

kép

A kamarai tagság több mint fele foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel vagy érdekelt az ehhez kapcsolódó beszállítóiparban – fotó: Shutterstock

A beszállítóipari alosztály – melynek vezetője Feczák Gábor – tagjai részéről már az alakuló ülésen is több téma felvetődött. Így például a növényvédelmi támogató tevékenységek, a gépgyártásban a hazai részarány növelése, az illegális, hamisított szerek elleni fellépés, a tápanyag-utánpótlás fontosságának hangsúlyozása, valamint fontos terület a növényi szaporítóanyag felügyeleti rendszer átalakításának lehetősége.